Застрахователите могат да се включат само при точна прогнозируемост както

...
Застрахователите могат да се включат само при точна прогнозируемост както
Коментари Харесай

АБЗ обяви позицията си по предложената здравна реформа

Застрахователите могат да се включат единствено при точна прогнозируемост както на приходите, по този начин и на всички разноски и вложения, се споделя в позицията

Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) излезе със своя позиция по предложенията на Министерството на здравеопазването (МЗ) за нов модел на здравна система. Според застрахователите, предложенията съставляват " положителен сигнал за налична политическа воля за адресиране на систематичните дефекти в актуалната система на опазването на здравето и за обезпечаване на качествена здравна грижа на българските жители ". От АБЗ показват, че поддържат задачите на промяната и одобряват за верен правилото за въвеждане на пазарни механизми и конкуренция сред участниците посредством по-активно включване на частния бранш и застрахователите. Според браншовата организация присъединяване на застрахователната промишленост в нова активност може да се осъществя само при изискване, че определеният модел на здравна система разрешава точна прогнозируемост както на приходите, по този начин и на всички разноски и вложения, свързани с неговото въвеждане, показват застрахователите.
От асоциацията показват още, че при диалозите с останалите участници в здравноосигурителния развой ще подчертават върху въпросите за: действителното остойностяване на разноските (изходните данни, цени на клинични пътеки), механизмите на надзор, въвеждането на единна осведомителна система и електронна здравна карта на пациента и на механизми за надзор на пациента, както основаване на механизми, осигуряващи среда на действителна конкуренция и за финансиращите, и за финансираните организации.

Ето и текста на мнението:

Позиция на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) във връзка предложенията на Министерството на здравеопазването (МЗ) за нов модел на здравна система в България

АБЗ прави оценка предложенията на Министерство на здравеопазването за промяна на българската здравна система като положителен сигнал за налична политическа воля за адресиране на систематичните дефекти в актуалната система на опазването на здравето и за обезпечаване на качествена здравна грижа на българските жители. Предложенията са идейна база, от която да се тръгне към основаване на ефикасен, основан на солидна икономическа и финансова логичност модел.

Като приема предлагането на Министерство на здравеопазването за интензивно включване на асоциацията в работния развой по основаване на нов модел на здравна система, АБЗ показва следната позиция:

АБЗ поддържа оповестените от Министерството на здравеопазването цели на промяната в здравната система: възстановяване качеството на медицинските услуги и повишение удовлетвореността на пациентите; възстановяване успеваемостта на потребление на средствата и контрола в здравната система; понижаване на каузи на нерегламентираните разноски, повишение на прозрачността посредством въвеждане на единна осведомителна система.

АБЗ приема за верен като посока оферти от Министерство на здравеопазването общ принцип, на който да бъде основана промяната - въвеждането на пазарни механизми и конкуренция сред участниците посредством по-активно включване на частния бранш и застрахователите.

АБЗ смята, че с цел да бъдат реализирани тези цели и дейно задействани пазарните механизми, финалният модел на здравна промяна би трябвало да е основан в оптималната степен на пазарни правила и конкуренция сред другите участници (и финансиращи, и финансирани организации) в системата – здравна каса, застрахователни компании, (болнични) лечебни заведения.

Следва да се регистрира, че застрахователният бранш е мощно контролиран и работи в изискванията на европейската инструкция Платежоспособност ІІ при съблюдаване на съответните условия за финансова адекватност. Затова присъединяване на застрахователната промишленост в нова активност може да се осъществя само при изискване, че определеният модел на здравна система разрешава точна прогнозируемост както на приходите, по този начин и на всички разноски и вложения, свързани с неговото въвеждане.

АБЗ ще се включи като градивен участник в работните групи към Министерство на здравеопазването и се надява нейният експертен глас ща откри съответно отражение в новия модел на здравна промяна. Основните въпроси, върху които АБЗ ще подчертава в процеса на работа и по които ще търси решение и изражение в новия модел, са свързани с:
Реално остойностяване на разноските (изходните данни,цени на клинични пътеки) за съответна оценка на риска и основаване на работещ модел, основан на ясна финансова логичност и разчети;
Механизми за надзор: обезпечаване на опция застрахователите да оказват ефикасен надзор върху целия развой, започващ от определянето на цените на здравните услуги до тяхното разходване от лечебните заведения;
Въвеждане на единна осведомителна система и електронна здравна карта на пациента;
Въвеждане на механизми за надзор на пациента;
Въвеждане на механизми, осигуряващи среда на действителна конкуренция и за финансиращите, и за финансираните организации.

Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР