Засилват се очакванията на икономистите, че САЩ ще изпаднат в

...
Засилват се очакванията на икономистите, че САЩ ще изпаднат в
Коментари Харесай

Американската икономика показва признаци на забавяне

Засилват се упованията на икономистите, че Съединени американски щати ще изпаднат в криза през идващите 12 месеца. Вероятността това да се случи е 44% съгласно оценка на анализаторите, интервюирани от The Wall Street Journal - равнище, което нормално се следи на ръба или по време на стопански спад. Прогнозите се удостоверяват и от последните данни за производството, търговията и строителството в страната, които или спадат, или са в застой.

Икономиката на Съединени американски щати стартира да се забавя под тежестта на растящата инфлация и покачващите се лихвени проценти, в това число най-високите лихви по ипотеките от 2008 година насам. Комбинацията от висока инфлация и растящи лихви значи, че освен цените на стоките и услугите се повишават, само че и цената на заемите. Според компанията за ипотеки Freddie Mac междинната рента по 30-годишна закрепена ипотека се е повишила до 5.78% предходната седмица, което е най-високото равнище за последните над 13 години.
Икономистите са все по-скептични
Вероятността от криза се усили бързо дружно със. През април икономистите оценяваха тази вероятност на 28%. Основните аргументи за по-песимистичните прогнози са по-високите разноски по заемите, бързият ритъм на инфлацията, проблемите във веригите за доставки и разтърсванията в цените на суровините, произлизащи от войната в Украйна. Според анализаторите понижават възможностите Фед да успее да охлади инфлацията, без да провокира по-висока безработица и стопански спад. Икономиката на Съединени американски щати към този момент на годината.
Спадът в производството може да е знак за връщане към естествените модели на ползване след шока от коронавирус и последващото възобновяване. Реклама
" Вярваме, че американската стопанска система се е запътила към лека криза през идващите месеци ", разяснява Грег Дако, основен икономист на консултантката компания EY-Parthenon. Експертите чакат безработицата да се увеличи, макар че ще остане релативно ниска в исторически проект. Прогнозите са въпреки всичко растежът на Брутният вътрешен продукт да продължи до края на годината, въпреки да е доста невисок - едвам 1.3% на годишна база през последното тримесечие.
Производството е в застой, търговията спада
Доклади от последните дни демонстрират спад в основни браншове и подхранват опасенията за стесняване или най-малко закъснение на стопанската система. Строителството на жилища в Съединени американски щати регистрира внезапен спад през май. Заводите в средноатлантическия район този месец са понижили активността си за първи път от две години, заяви Федералната аварийна банка на Филаделфия. Данните за търговията на дребно през май регистрират спад за първи път тази година и алармират за закъснение на потреблението. Всичко се трансформира с много обезпокоителен ритъм, счита Орен Клачкин, икономист в Oxford Economics.

Промишленото произвеждане, което включва интензивността на заводи, минни компании и комунални услуги, се е нараснало с едвам 0.2% през май, заяви в петък Фед, при 1.4% през април. През май спад регистрира и търговията на дребно, която е 0.3% надолу по отношение на предходния месец. В основата стои внезапно стесняване в продажбите на транспортни средства. Потребителите също по този начин харчат по-малко за мебели, електроника и онлайн покупки.

Според Клачкин спадът в производството може да е знак за връщане към естествените модели на ползване след шока от коронавирус и последващото възобновяване. Търсенето на потребителски артикули докара до възобновяване от пандемията през 2020 и 2021 година, когато потреблението се измести от услуги към артикули. Сега се връщаме към по-нормален модел на харчене, споделя той.
Реклама
Според теорията, с цел да става дума за криза, би трябвало да бъде регистриран спад на Брутният вътрешен продукт през две поредни тримесечия. Последната криза в Съединени американски щати от началото на пандемията през 2020 година е траяла едвам два месеца, само че е оповестена за такава поради дълбочината на спада. NBER (National Bureau of Economic Research) нормално установи криза няколко месеца по-късно, откакто проучва данните за претовареност, произвеждане, продажби на дребно и приходи на семействата. Председателят на Фед Джером Пауъл към момента има вяра, че централната банка може да охлади инфлацията, без да нанесе вреди на икономическия растеж и пазара на труда.
Свързани публикации Границата на творчеството на ЕЦБ 19 юни 2022, 08:27 Борсите се уплашиха от внезапното повдигане на лихвите 16 юни 2022, 16:02 Фед се пробва да укроти инфлацията с максимален растеж на лихвите от 28 години 16 юни 2022, 11:25 Икономисти предвиждат криза в Съединени американски щати следващата година 13 юни 2022, 13:15 Как ще наподобява идната криза в Съединени американски щати 10 юни 2022, 06:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР