Засилването на търговското напрежение в света повишава риска от приемане

...
Засилването на търговското напрежение в света повишава риска от приемане
Коментари Харесай

Fitch: Търговската политика на САЩ може да постави под заплаха световна търговия за 2 трлн. Долара годишно


Засилването на комерсиалното напрежение в света покачва риска от приемане на все по-нови ограничения, които ще окажат доста въздействие върху стопанската система и ще забавят растежа й. Това се споделя в преглед на Fitch Ratings. „ Рисковете за световния напредък се усилват, заради ескалиране на напрежението в търговията “.

Вече оповестените от Съединени американски щати мита и ограничавания в комбиниране с новите начинания на Белия дом могат да окажат отрицателно въздействие върху международните търговски потоци за общо 2 трлн. Долара годишно.

„ Намерението на Съединени американски щати за въвеждането на мита върху автомобилния пазар, опцията за спомагателни мита от Съединени американски щати върху вноса от Китай, а също по този начин евентуалната реакция на другите страни и блокове приказва за съществуването на капацитет от сериозна ескалация, въпреки че последствията от нея няма да доближат до общи мита върху всички съществени търговски потоци “, отбелязва основният икономист на Fitch Брайън Кулън.
Засега подхванатите от Съединени американски щати, Китай и Европейския съюз дейности не го карат да промени макроикономическата си прогноза, макар че по-нататъшните ограничения биха могли да значат разгръщане на комерсиалната война и утежняване на вероятностите пред международната стопанска система.
„ Неясно е дали изказванията на Съединени американски щати са просто знак за преговорна позиция, която може да се промени. Въпреки това деликатната подготовка и аргументация на такива ограничения, а също и опцията за незабавна реакция на комерсиалните сътрудници значи усилване на риска за международната търговия “.

За самите Съединени американски щати комерсиалната война може да значи „ шоков скок “ на цените на вносните артикули – с 35 – 40 % “, а също по този начин намаляване на растежа на стопанската система с 0,5 процентни пункта.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР