Засилването на междусистемната електроенергийна и газова свързаност между България, Гърция

...
Засилването на междусистемната електроенергийна и газова свързаност между България, Гърция
Коментари Харесай

Енергийният министър и генералният директор на ГД Енергетика в ЕК обсъдиха развитието на ВЕИ в региона 

Засилването на междусистемната електроенергийна и газова съгласуваност сред България, Гърция и Румъния, изключително в подтекста на увеличените ВЕИ упоритости и опциите за реализация на сериозния енергиен капацитет в района, бяха измежду главните разисквани тематики по време на визитата на генералния шеф на Групово дело " Енергетика “ в Европейска комисия Дите Юл Йоргенсен в България.

Тя се срещна с министъра на енергетиката Румен Радев, заместник-министрите Ива Петрова и Красимир Ненов, както и с изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов и шефът на Централна диспечерско ръководство на " ЕСО “ ЕАД Димитър Зарчев. Г-жа Йоргенсен посети диспечерските ръководства на " Булгартрансгаз “ ЕАД и " ЕСО “ ЕАД, както и подстанция " Искър Индустрия “, актуализирана с европейско финансиране по инвестиция C4.I4 " Цифрова промяна на електропреносната мрежа “, част от Плана за възобновяване и резистентност на Република България.

По време на срещата беше подложен акцент върху нуждата от подсилване на преносната инфраструктура, в това число в границите на плана за Вертикалния газов кулоар.

Беше наранена и тематиката за сигурността на системата, като Димитър Зарчев от ЕСО ЕАД показа проекти за разширението на електропреносната мрежа, която има основна роля за консолидираното на повече ВЕИ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР