Засилване на сътрудничеството в областта на културното наследство, включително борбата

...
Засилване на сътрудничеството в областта на културното наследство, включително борбата
Коментари Харесай

Т. Наврачич: Има широк консенсус между министрите на културата, че на европейско ниво културата трябва да бъде финансирана по-ефикасно

Засилване на съдействието в региона на културното завещание, в това число битката с незаконния трафик на културни полезности разискват на започващата през днешния ден в НДК осма среща министрите на културата  от АСЕМ  - Форум " Азия-Европа ". Подкрепа за културата като мотор за стабилно обществено и икономическо развиване също ще е една от тематиките, които ще разискват министрите на двудневния конгрес. Еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, който е в България, е на мнение, че финансовите министри и министър председателите могат да бъдат уверени да влагат повече в просвета:  " Има необятен консенсус сред министрите на културата, че на европейско равнище културата би трябвало да бъде финансирана по-ефикасно. Трябва да убедим в това финансовите министри и министър председателите. Сигурен съм, че това ще стане, в случай че не възприемаме културата единствено като активност, която правим в свободното си време за наслаждение или просто като удоволствие от творбите на изкуството, а като обществено потребна политика, с цел да може да се доближи до високо равнище на обществена кохезия, обществена интеграция и обществено включване. Културата може да позволи тези проблеми ", разяснява Наврачич.

След обяд участниците в срещата ще посетят Улицата на занаятите в НДК, където ще бъдат осведомени с фолклора и античните обичаи на България и ще видят по какъв начин се създават мартеници.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР