Високите температури могат да засегнат работниците в почти всеки сектор,

...
Високите температури могат да засегнат работниците в почти всеки сектор,
Коментари Харесай

КНСБ: В горещото време най-застрашени са служителите, работещи на открито

Високите температури могат да обиден служащите в съвсем всеки бранш, само че най-застрашени са тези, които работят навън - в селското и горското стопанство, строителството, в незабавна помощ, както и здравните служащи. На това обръщат внимание от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) в информация, оповестена на уеб страницата на организацията, предава Българска телеграфна агенция. 

Оттам изясняват, че посочените сфери би трябвало да са с изменчив график, с цел да избегнат жегите денем.

Всички служащи имат право на среда, в която рисковете за тяхното здраве и сигурност са вярно следени, а температурата на работното място е измежду тези, които работодателите би трябвало да оценят и да подхващат съответните ограничения, припомнят от КНСБ.

По-високите температури за по-дълги интервали от време могат да усилят риска от пострадвания заради отмалялост, липса на централизация, неприятно взимане на решения, означават още от синдиката. Здравословните проблеми като топлинно безсилие, топлинен удар, рабдомилиоза, топлинен синкоп, топлинни обриви и други болести, свързани с топлинен стрес също са породени от горещото време, предизвестяват от КНСБ.

При работа навън работодателят е задължен да се преценява с подадените червени и жълти кодове за рискови метеорологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла, припомнят също от синдиката. Осигуряването на уместно работно облекло, места за отмора, питейна вода и топли и студени питиета са част от наложителните условия. Задължително е работодателят да може да обезпечи и долекарска и първа здравна помощ, както и уместно превозване на работещите с ненадейно влошено здравословно положение за оказване на здравна помощ, се показва още в информация.

Работещите на закрито също могат да бъдат изложени на риск, изключително в случай че са в топлинно интензивни промишлености или правят физическа работа. В закрити пространства оптималната температура през топлия интервал би трябвало да бъде сред 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса, предизвестяват още от КНСБ.  

В България условията към работните места по отношение на микроклимата са в детайли разказани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места.

В Европейския съюз има настоящо законодателство за справяне с всички опасности за здравето и сигурността на служащите, в това число тези, породени от несъразмерна топлота. Законодателството натоварва работодателите с отговорност за здравето и сигурността на своите служащи, осведомят също от КНСБ. Важна организационна мярка на работодателите е образованието на ръководители и служащи, които да разпознават ранните признаци и признаци на топлинни болести и да  прилагат съответните процедури за първа помощ, акцентират от синдиката.

И на следващия ден времето в страната ще остане най-вече слънчево с оптимални температури сред 34° и 39°, малко по-ниски по Черноморието, в София – към 33°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР