Армията на Беларус се включва във втория етап от руските

...
Армията на Беларус се включва във втория етап от руските
Коментари Харесай

Беларус готов да брани Русия от заплахите на Запада

Армията на Беларус се включва във втория стадий от съветските учения, разпоредени от президента Владимир Путин за практикуване на разполагането на тактически нуклеарни оръжия, съобщава " Ройтерс ".

Първата фаза на ученията се организира предишния месец в Южна Русия. Според нуклеарни анализатори това е сигнален сигнал от страна на Путин, за да възпре Запада да навлезе по-дълбоко във войната в Украйна.

Беларуският министър на защитата генерал-лейтенант Виктор Хренин съобщи, че ученията са самодейна мярка за " повишение на нашата подготвеност да използваме така наречен ответни оръжия ".

" Сега, повече от всеки път, сме решени да отговорим на всевъзможни закани както за нашата страна, по този начин и за съюзната страна " сред Русия и Беларус, акцентира той.

Той не посочи къде се организират ученията нито какви типове оръжия са включени. Беларус граничи с три страни от НАТО - Полша, Литва и Латвия.

" Нямаме за цел да сътворяваме каквото и да е напрежение по въпросите на районната сигурност. Ние не проектираме съответни военни закани за трети страни или за някой различен ", разясни Хренин.

" Ние сме мирна страна, не заплашваме и не търсим борба с никого, само че ще пазим барута си изсъхнал! ", посочи той.

Миналата година Путин и беларуският водач Александър Лукашенко оповестиха, че Русия ще разположи част от своите тактически нуклеарни оръжия в Беларус. Става въпрос за бойни глави, предопределени за потребление на бойното поле, за разлика от стратегическите оръжия с огромен обхват, предопределени за заличаване на цели противников градове.

Някои западни анализатори считат, че тактическите нуклеарни оръжия са придобили по-голямо значение в мисленето на Москва от началото на войната в Украйна, където нейните стандартни сили се сражаваха през първите две години.

На доктрина потреблението на такова оръжие би могло да бъде замайващ потрес за Запада, без безусловно да провокира пълномащабна нуклеарна война, макар че рискът от задействане на цикъл на ескалация би бил голям. От първия ден на войната Путин неведнъж е предупреждавал Запада за размера и мощта на съветския нуклеарен боеприпас.

Първата фаза на ученията се организира предишния месец в Ахтубинския регион в Южна Русия и включваше ракети " Искандер " и " Кинжал ".

Миналия месец съветското външно министерство изрази вяра ученията да " охладят горещите глави в западните столици ", след като френският президент Еманюел Макрон изложи опцията за изпращане на европейски войски да се бият с Москва в Украйна, а английският външен министър Дейвид Камерън разгласи, че Киев има право да употребява оръжия, предоставени от Лондон, за да нанася удари по цели в Русия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР