Защо в небето над Стара Загора са хвърчали банкноти на

...
Защо в небето над Стара Загора са хвърчали банкноти на
Коментари Харесай

Откриване на изложба „Нумизматичен салон’2022“

Защо в небето над Стара Загора са хвърчали банкноти на 1 май 1928 година, а банковите чиновници са затискали с телата си милиони левове на този ден?

Как са изглеждали българските банкноти в предишното? Как са изглеждали постройките на банките и касовите апарати в Стара Загора през първата половина на XX век? Тези и други любопитни обстоятелства може да научите, в случай че посетите изложбата „ Български банкноти от предишното ”, която се открива на 7.12.2022 година от 17.30 ч. в Малка изложбена зала на РИМ, Стара Загора.

Изложбата показва хронологично български банкноти издадени от края на XIX в. до края на XX в. Акцентира сe върху банкноти присъщи за съответните интервали от историческото развиване на страната – Княжество България 1878-1908 година, Царство България 1908-1946 година, Народна Република България 1946-1990 година и Република България от 1990 година

Представени са копия на първите български банкноти 20 и 50 лв., отпечатани в Санкт Петербург през 1885 година. Най-ранната истинска банкнота в изложбата е 10 лева от 1890 година, отпечатана в Лондон. Художествено издържани са ранните банкноти, „ орловки ”, в обращение от 1904 до 1924 година За пръв път приживе ликът на цар Борис III e отпечатан през 1924 година върху емисията банкноти, известна като „ Ботевка ”. Заради подправяне, те са конфискувани от страната, което ги прави изключително скъпи. Внезапната гибел на монарха осутетява подготвяната емисия през 1943 година и вместо неговия портрет, е подложен този на 6-годишния му правоприемник Симеон II. Българските банкноти са с хубав дизайн и върху доста от тях могат да се видят фрагменти от картини на остарели майстори като „ Пазар в София ” на Антон Митов, „ Отец Паисий ” на Иван Мърквичка, „ Овчар със стадо ” по гравюра на Феликс Каниц, „ Орач ” на Ярослав Вешин и доста други. През годините банкнотите са печатани в Русия, Англия, Германия, Съединени американски щати и България.

Полюбувайте се на красивите български банкноти и запечатайте лика си в особено направения пример на банкнота от 100 златни лв. от 1917 година

В изложбата са експонирани банкноти, фотоси, документи и движимости от отделите „ Нумизматика ”, „ Етнография ” и „ Нова история ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР