Защо трябва да намаляваме скоростта по магистралите при положение, че

...
Защо трябва да намаляваме скоростта по магистралите при положение, че
Коментари Харесай

Експерти разкриха какво е по-опасно от лошите пътища


Защо би трябвало да понижаваме скоростта по автомагистралите в случай, че в градовете има по-голям брой ПТП-та с повече починали? Това ще докара до повече тапи. А починалите на скоростния път са в резултат на поправки или на неспазени ограничавания. Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия някогашният началник на КАТ- София Тенчо Тенев, разяснявайки желанието скоростта на автомагистралите да бъде понижена с 10 километра в час.

Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка даде образец с автомагистралите в Германия. „ В тази страна имат по-добри пътища. Там няма ограничаване на скоростта по автомагистралата. 20 % от ПТП-ата са по виновност пътя. Докато в България споделяме, че единствено 1,5 на 100 от произшествията са по виновност на пътя, по който се движим. Така че лидерът в България е отговорен за всичко. Българите могат и би трябвало да се научат да карат по-бързо. По-опасното от неприятните пътища е организацията на движенето и по-опасно от високата скорост е бавната скорост на автомагистрала ”, безапелационен е той.

Двамата разясниха и концепцията за „ Зона 30 ” – региони в София, в които скоростта ще е лимитирана до 30 км/ч. „ В София тук-там се кара със 150-160 км/ч, а ние гледаме автомагистралите ”, уточни Тенев. И добави: „ Какво пречи да се сложат механически средства по Автомагистрала „ Тракия ”, с цел да се подсигурява, че ще се съблюдават разпоредбите? Ако още се вдигнат санкциите по автомагистралите  водачите ще са по-дисциплинирани ”.

„ Няма политическа воля, с цел да се направи това нещо. Заговорихме за испанския модел, при който парите от санкциите по пътищата отиват във фонда за пътна сигурност. Те компенсират от тези пари заплати на полицаите… даже връзките им за обувки. Никой не желае да вникне в това. Никой не знае къде отиват парите от санкциите ”, акцентира Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР