Защо Тръмп ще напусне поста след втори мандат, ако го чака затвор? Експертите се страхуват, че няма да го направи.

...
Президентът Доналд Тръмп държи Библия пред църква във Вашингтон на 1
Коментари Харесай

Президентът Доналд Тръмп държи Библия пред църква във Вашингтон на 1 юни 2020 г., на фона на протести срещу расовото неравенство в САЩ

ВАШИНГТОН — Доналд Тръмп се опита да извърши насилствен преврат, за да остане на власт последния път, когато беше президент, така че защо ще се оттегли в края на мандата си, ако е избран за втори път, особено като знае, че може да го очаква затвор, след като напусне поста?

За редица все по-разтревожени изследователи на авторитаризма и републикански служители и консултанти отговорът е прост: Той никога няма да напусне доброволно.

„Всички знаци са налице, че той няма да напусне доброволно,“ каза Хедър Кокс Ричардсън, професор по история в Бостънския колеж. „В края на краищата той направи всичко по силите си, за да остане на поста си през 2021 г., предизвиквайки въстание, за да го направи, и той обеща да използва властта на президентството по-силно при евентуален втори мандат.“

Дейвид Джоли, бивш конгресмен републиканец от Флорида, която сега е родният щат на Тръмп, се съгласи, че втори мандат на Тръмп може да означава края на американската демокрация, тъй като тя съществува от 236 години. „Ако Тръмп бъде преизбран, всички залози за това, че конституцията ще оцелее на тестовете, които той ще й подложи“, каза той. „Неговото движение ще подкрепи всичко, което опита, независимо от конституционните разпоредби.“

„Тръмп е толкова непредсказуем, че всичко може да се случи. Буквално всичко“, каза социологът на Републиканската партия Франк Лунц, който добави, че влиянието на Тръмп върху неговата база от поддръжници днес е „дори по-силно и по-интензивно“, отколкото през 2016 г.

Азборният щаб на Тръмп не отговори на множество запитвания относно това дали ще спази конституционно предписания край на своя втори и последен мандат, но изявленията му през годините показват, че той не вижда Конституцията като непременно обвързваща.

С наближаването на изборите през 2020 г. Тръмп многократно предположи, че му се дължи трети мандат, тъй като голяма част от първия му беше погълнат от разследване на Министерството на правосъдието за координацията на кампанията му с Русия, за да му помогне да спечели през 2016 г. И тъй като денят на изборите наближаваше и той изоставаше далеч от демократа Джо Байдън в изборите, Тръмп предложи отлагане на гласуването поради пандемията от коронавирус – идея, която бързо беше отхвърлена от тогавашния лидер на мнозинството в Сената Мич Макконъл.

Наскоро, докато повтаряше лъжата си, че изборите през 2020 г. са били „откраднат“ от него, миналата година Тръмп призова за „прекратяване на всички правила, разпоредби и членове, дори тези, които се намират в конституцията“, така че да може незабавно да бъде възстановен като президент.

Въпреки това, много, ако не и повечето републиканци – дори онези, които не харесват Тръмп и смятат, че той е предал клетвата си с действията си, довели до и на 6 януари 2021 г., когато подбуждана от него тълпа атакува Капитолия на САЩ, за да го задържи на власт – вярват, че тези които се тревожат, че вторият мандат на Тръмп ще се превърне в диктатура, са катастрофални.

„Въпреки че той може да повреди колелата на демокрацията, не знам дали може да ги разбие“, каза Оскар Брок, републикански национал Член на комисията от Тенеси.

Дейвид Кохел, републикански консултант в Айова с десетилетия опит, каза, че това, което Тръмп може да иска и това, което Тръмп може да получи, са две напълно различни неща. „Няма значение какво е направил. Конституцията е такава, каквато е“, каза Кохел. „Военните полагат клетва да я защитават, а не президентът. Няма шанс да остане по-дълго от позволения от конституцията срок.“

Тези аргументи обаче повтарят аргументите, изказани от републиканците, след като Тръмп загуби изборите на 3 ноември 2020 г., когато правителството на Републиканската партия до голяма степен се засмя с лъжите на Тръмп за „измама“ на теорията, че не може да направи нищо, за да спре встъпването в длъжност на Байдън.

Вместо това Тръмп активно използва заплахата от насилие, а след това и действителното насилие при въстанието на 6 януари, за да се опита да принуди тогавашния вицепрезидент Майк Пенс и законодателите да му дадат втори мандат на поста. Около 140 полицаи бяха ранени от тълпата на Тръмп, а петима загинаха.

Гейл Хелт, която следеше за признаци на демокрация в чужбина като анализатор на ЦРУ и сега ръководи програмата за изследвания на сигурността и разузнаването в университета Кинг в Тенеси, каза, че твърде много американци продължават да приемат, че правилата, „нормите“ и дори законите ще защитят нацията, когато Тръмп весело им се намеси грубо по време на първия си мандат.

„Трябва да спрем да прилагаме норми на Тръмп и очаквайки, че той ще ги спазва“, каза тя. „Трябва да си го вкараме в главите. Още четири години на Тръмп ще ни унищожат.“

Изучаване на правомощията на президентството

Авторитарните тенденции на Тръмп датират от десетилетия, но не бяха особено забележителни идващи от предприемач на недвижими имоти в Ню Йорк или по-късно водещ на телевизионно шоу.

През 1990 г., след бруталното потушаване на протестите в Пекин, Тръмп каза: „Когато студентите се изсипаха на площад Тянанмън, китайското правителство почти го провали. Тогава те бяха злобни, бяха ужасни, но го потушиха със сила. Това ви показва силата на силата.“

Когато започна кампанията си за президент през 2015 г., реториката му започна да става все по-зловеща. Той предложи да се арестува всеки имигрант без документи в Съединените щати за депортиране и да се забрани влизането на всички мюсюлмани в страната.

Той също така продължи публичното си възхищение към убийствени диктатори като руския Владимир Путин, като дори го нарече по-добър лидер от президента на САЩ Барак Обама. През 2016 г. Тръмп изрази уважение към севернокорейския Ким Чен Ун за убийството на чичо му и други като начин за консолидиране на властта. „Невероятно е. Той затри чичото. Той унищожи този, онзи“, каза Тръмп.

След като спечели президентския пост по-късно същата година, Тръмп смекчи донякъде тона си и се съсредоточи върху привличането на хора в администрацията си, за които вярваше, че ще му спечелят уважение. Той назначи например бившия генерал от морската пехота Джеймс Матис за министър на отбраната, генерал от морската пехота Джон Кели да ръководи Министерството на вътрешната сигурност и председателя на ExxonMobil Рекс Тилърсън като държавен секретар.

И все пак почти без изключение, тези уважавани лидери напуснаха след сблъсъци с Тръмп и бившият президент сега ги атакува лично като част от „блатото“ или „дълбоката държава“, за която се предполага, че винаги е искала да му попречи.

С напредването на мандата на Тръмп все повече и повече от първоначалния му персонал напуснаха, за да бъдат заменени от онези, чиято основна квалификация изглеждаше личната лоялност към него. До последните месеци много от онези, които заемаха ключови роли, имаха квалификатора „действащ“ в титлите си — което означава, че не са били потвърдени на длъжността си от Сената.

„Бившият президент не дойде напълно да разбира правомощията си или да злоупотребява с тях до самия край на мандата си“, каза Норм Айзен, адвокат в Белия дом на Обама, който по-късно работи по първия импийчмънт на Тръмп за изнудване на Украйна. „Необходимостта е майка на изобретението и това включва автокрацията.“

„Тръмп се поучи от „грешките“ на разчитането на марионетки на институционалисти и „дълбока държава“, които отказаха да се придържат към волята му, когато той ги изискваше към“, добави Майкъл Стийл, бивш председател на RNC. „Той няма да направи тази грешка отново.“

Да направим фашизма отново велик

Друга „грешка“, от която Тръмп вероятно ще се поучи, е пренебрегването на запълването на горния ешелони на военните и разузнавателните служби с предани помощници.

На 1 юни 2020 г., когато Тръмп демонстрира най-авторитарната си проява до момента, като нареди насилственото разчистване на площад Лафайет от другата страна на авеню Пенсилвания от Белия дом, така че че може да отиде до близката църква, за да бъде сниман с Библия, той беше придружен от председателя на Обединените началници Марк Мили и министъра на отбраната Марк Еспър. И двамата мъже в рамките на няколко дни се извиниха за присъствието си, като го нарекоха неуместно.

Тръмп и неговите висши помощници бяха разгневени от това, което смятаха за нелоялност, което дойде в допълнение към отказа на военните да участват в потушаването на протестите в Съединените щати в отговор на убийството на чернокож от полицията в Минеаполис.

Тези изявления и позиции, смята Ричардсън от Бостънския колеж, са били критични седем месеца по-късно, когато Тръмп разбира, че не може да зависи от военните за да подкрепи опита му за преврат. „Съпротивата на военните срещу исканията на Тръмп преди три години, по време на кризата от юни 2020 г., беше изключително важна“, каза тя.

До ден днешен Тръмп и неговите съюзници омаловажават Мили, Еспър и други топ военните лидери като нелоялни – което почти гарантира, че Тръмп, ако се върне в Белия дом, ще работи усилено, за да има лоялни хора на тези и други ключови позиции до 2028 г., казаха Стийл и други.

„Неговият тест за лидерство в администрацията и федералните агенции ще бъде чиста лоялност, вероятно хора, подобни на адвокатите, с които се е обградил в навечерието на 6 януари“, каза Джоли.

Но независимо от това, което може да направи Тръмп Ако иска да дойде краят на мандата му, каза бившият адвокат на Тръмп от Белия дом Стивън Гроувс, той ще се сблъска с препятствие, което не съществува за него през 2020 г.: републикански първични президентски избори, които ще произведат номинация за 2028 г.

Ако ако този човек победи кандидата на Демократическата партия, ще има новоизбран президент републиканец, който чака да положи клетва на 20 януари 2029 г., който също ще има защитата на Тайните служби и почти сигурната подкрепа на главния съдия на Върховния съд.

„Щеше да има цял изборен процес, който щеше да се случи“, каза Гроувс, добавяйки, че клетвата ще продължи напред и новият президент ще има правото да поеме контрола над Белия дом . „След като този кортеж се навие на Пенсилвания Авеню, има само един президент в даден момент.“

За да избегне това, Тръмп през 2027 г. ще трябва да се издигне като кандидат за номинацията на Републиканската партия, което ще донесе всички начин на правни предизвикателства, цитирайки конституционното ограничение от два мандата, каза Гроувс.

Други, които смятат, че Тръмп не може сериозно да навреди на американската демокрация, посочват закони, изискващи например висшите назначения на Тръмп да бъдат одобрени от Сената, което би му попречило да заобиколи Конгреса и просто да етикетира всеки висш служител като „действащ“ от самото начало.

Но такава ориентирана към процеса и правилата вяра в „системата“ е неуместна, когато става въпрос за Тръмп , казват предупреждаващите за втори мандат, защото той показа, че не му пука за норми, правила или закони.

„Имам член 2, където имам право да правя каквото си искам като президент“, похвали се той пред поддръжниците си през 2019 г.

Нещо повече, републиканците в Конгреса – които в момента контролират Камарата на представителите и може да контролират и Сената през 2025 г. – към днешна дата показаха малко склонност да оспорват Тръмп , който запазва мощна власт над голяма част от избирателната база на Републиканската партия. Импийчмънтът през 2020 г. на Тръмп за изнудване на Украйна получи само един републикански глас в Конгреса, докато вторият му импийчмънт, извършен само дни след като последователите му превзеха Капитолия, получи точно 17 гласа на Републиканската партия.

И този път , Тръмп може да има много по-силен стимул да не напуска поста. Въпреки че като президент той почти сигурно би могъл да прекрати всяко федерално наказателно преследване срещу себе си, той нямаше да има тази власт над наказателни дела срещу него в Ню Йорк и Джорджия, последното от които може потенциално да му донесе десетилетия затвор.

Те предупреждават, че ако Тръмп е имал четири години, за да изчисти онези, които са лоялни към Конституцията от правителството — включително висшите чинове на армията, Министерството на правосъдието, Тайните служби и разузнавателната общност — и ги замени с онези, които са предимно лоялни за него, тогава няма да има реалистичен начин да го принудим да напусне Белия дом, когато мандатът му изтече.

„Той ще се опита да назначи сътрудници“, каза Айзен.

„Ако Доналд Тръмп бъде избран за президент през 2024 г., буквално няма прогнозиране на бъдещето на представителната демокрация в Америка. Единственото нещо, в което можем да бъдем сигурни, ако миналото е пролог, е, че няма дълго време, до което той не би стигнал, за да остане на власт, включително опит за забавяне или отмяна на изборите през 2028 г.“, каза Мак Стипанович, дългогодишен републиканец консултант във Флорида. „Този ​​мъж е екзистенциална заплаха за републиката без майтап.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР