Защо си купуваме все по-скъпи мляко, масло, сирене и кашкавал,

...
Защо си купуваме все по-скъпи мляко, масло, сирене и кашкавал,
Коментари Харесай

Владислав Михайлов: Тази година е от най-лошите за млекопреработвателите

Защо си купуваме все по-скъпи мляко, масло, сирене и кашкавал, а в същото време производителите на млечни артикули работят на загуба и банкрутират?

По данни за октомври на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство цените на кашкавала и маслото у нас са съвсем двойно по-високи от междинното равнище в Европейския съюз.

Нещата в последните 4-5 месеца внезапно ескалираха след скока на енергийните носители , разяснява пред БНР Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите.
„ Успоредно с това вървеше развой на повишаване на съвсем всички цени на материали, които са свързани с производството – опаковки, първични материали като закваски, суровото мляко. За съпоставяне ще дам сурово краве мляко - предходната година по това време към 65-70 стотинки, сега е 85, евентуално тук-там към този момент има и 90 ст. В никакъв случай не може да се каже, че фермерите спекулират. Но цена 90 стотинки - такова нещо в нашата история не си припомням да сме виждали. “

Цените на крайните артикули по отношение на предходната година са скочили 10-15%, разясни Михайлов.

„ При нас главната суровина е с над 30%, токът четири пъти, газта е двойна. Ние би трябвало да догоним най-малко растежа на цената на главната суровина , с цел да имаме опция най-малко да работим на нулата. Няколко месеца по-голямата част от предприятията работят на алено “, разяснява Владислав Михайлов в предаването „ Преди всички “. По думите му запасите, на които разчитат предприятията, ще свършат и „ оттук насетне няма закъде “.

Ноември и декември обичайно се вършат положителни обороти в сектора, само че тази година се обрисува да е от най-лошите, а занапред следва зима , акцентира Михайлов.

Той вижда вид в някаква форма на подкрепяне от страната и очерта бюрократични спънки в договарянията с комерсиалните вериги за цените на млечните артикули. 
От години веригите държат близо 70% от пазара в България, а в огромните градове - 80-90%, уточни Владислав Михайлов.
„ Ако някое приблизително или огромно дружество не работи с най-малко една от комерсиалните вериги, то не може да се развива, то угасва. Те са окупирали пазара, ти не можеш да стигнеш до пазара, в случай че не работиш с тях . “ 

Има европейски фондове , планувани за обстановката с коронакризата още от предходната година, които не са употребявани и е нужна бърза реакция от страна на страната за подкрепяне на сектора , заключи Михайлов.
Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР