Защо са правени символичните (ритуални) черепни трепанации? Както става ясно

...
Защо са правени символичните (ритуални) черепни трепанации? Както става ясно
Коментари Харесай

Защо старите българи са правили ритуални черепни трепанации?

Защо са правени символичните (ритуални) черепни трепанации? Както излиза наяве от водещата тематика в априлския брой на Списание 8, те са били необятно практикувани от старите българи даже след образуването на Българската страна. 

Доц. доктор Христо Смоленов предлага една любопитна догадка за задачата и смисъла на тази операция.
Според член кор. проф. доктор Йордан Йорданов всички трепанации при старите българи са в региона на фонтанелата, която при множеството възрастни хора е затворена от черепната кост. Фонтанелата е отворена единствено при дребните деца и при някои изключителни явления като българската пророчица вуйна Ванга и Вера Кочовска.

Преднамереното (и хирургически виртуозно) изтъняване на черепната кост на едно или няколко места в зоната на така наречен седма чакра може би е било за античните българи метод да се усъвършенства сакралната връзка на огромни дистанции. Точно такива качества - да се разкрива и пояснява огромният свят сред Космоса и индивида - са били присъщи за колобрите.
Те били не просто шамани, а носители на загадъчна система от невероятни знания, с които подкрепяли духовното водачество на народа си и ориентацията на първобългарите по необятния свят. Изтъняването на костната бариера сред мозъка и външния свят може би е имало за цел да увеличи чувствителността на самостоятелното схващане към свръхнискочестотни трептения.
Може би личностите, на които са правили такива частични трепанации, са избирани напълно не инцидентно. Дали това не е било част от специфична подготовка за колобърско посвещение? Има причини в поддръжка на тази хипотези, която - несъмнено, остава единствено една догадка.
Кои са колобрите? Кои са качествата на вибрациите с извънредно ниска периодичност, известни на науката като ЕLF (Extremely Low Frequency)?

Цялата публикация можете да прочетете в априлския брой на Списание 8, който можете да разгледате тук и да купите тук
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР