Защо пада руският пазар? Има обективни макроикономически причини:Достъп до пазари

...
Защо пада руският пазар? Има обективни макроикономически причини:Достъп до пазари
Коментари Харесай

Защо пада руският пазар?

Защо пада съветският пазар? Има справедливи макроикономически аргументи:

Достъп до пазари за продажби – усложнения при доставките и сключването на нови контракти. Съществуват директни и косвени типове ембарго за експорт на съветски артикули. Косвено ембарго е, когато задграничен бизнес се пробва да заобиколи Русия при липса на директни забрани заради „ токсичност “, увреждане на репутацията или боязън от вторични наказания.

Европейската посока е изцяло изгубена, отводът от доставка на първични материали е въпрос на време, от 1-2 години за въглищата, 4-5 години за петрола и до 6-8 години за газа. Азиатското направление подписва контракти с отвращение и с огромни отстъпки. Прехвърлянето на направления за доставка на първични материали от Европа на Изток е голяма логистична, организационна и техническа задача.

Проблеми с логистиката, спиране на веригите за доставки. Най-големите задгранични контейнеровози отхвърлиха да сътрудничат с Русия, задграничните морски пристанища не одобряват кораби с съветски знамена, въздушният трафик е затворен. Чуждестранните куриерски и логистични служби затвориха съдействие с Русия. Железопътният и товарен трафик на процедура не съществува в Европа или е доста стеснен.

Проблеми при разплащанията и финансово обслужване на контракти. Сега директните наказания обгръщат съвсем 90% от съветските банки (по отношение на паричния оборот), обслужващи експортни контракти, което усложнява процеса на разплащанията. Плащанията се правят с доста огромни закъснения заради спомагателни инспекции, заради което продуктите се доставят, само че парите не доближават.

Проблеми при доставките на основен софтуерен импорт за Русия, вследствие на това те стопират, огромни инфраструктурни и индустриални уреди са замразени. Най-значителните вреди са от замразяването на съветски планове за полутечен природен газ. Намирането на сурогат не е единствено въпрос на време, логистика и спомагателни разноски. Това също е механически проблем, защото индустриалното съоръжение и технологиите са съобразени с избрани стандарти. Следователно пренареждането ще отнеме доста месеци, само че не на всички места можете да намерите аналози от вражески страни.

В резултат на това имаме: достъпът до пазарите на продажби в Европа е отчасти затворен или е на траектория на затваряне. Проблеми с доставката и заплащането на съветски артикули. Много капиталови планове са замразени и се търсят различни снабдители.

От всичко това е изцяло неясно по какъв начин свръхвисоките цени на суровините ще се трансфорат в доходи и облаги за съветските експортьори. Колко ще се доставят, с каква отстъпка, какъв брой пари действително ще се получат, тъй като през февруари 2/3 от доставките на нефт от Русия не бяха платени. Инвестиционните планове са прекратени, търсенето на нови снабдители и построяването на нови салда ще отнеме години. Цялата тази неустановеност

Има и вътрешни проблеми, които описах в детайли. Прозрачност, отвод от дивиденти и опасности от национализация.

Точно това се случва. Редица съветски компании отхвърлиха да разгласяват доклади. Разгледах разделите " вложители и акционери " за компании, които образуват 99% от комерсиалния оборот. Приблизително една четвърт от фирмите отстраниха раздела, блокират уеб страницата или отчасти отстраняват последните отчети. Например “Сбербанк”, “Лукойл”, “Газпром”, “Транснефт” „ изключиха “. Най-вероятно други компании скоро ще последват образеца.

Така ще бъде изцяло невероятно да разберем в каква референтна рамка се намираме, какво се случва с бизнеса, каква е неговата непоклатимост, кои рискови фактори преобладават, накъде се движи всичко?

Естествено, това ще изплаши вложителите - цялостна неустановеност.

Преди това релативно предвидимите парични потоци бяха главната опора на съветския фондов пазар, което сътвори капиталово преимущество за пазара спрямо пазарите на облигации и парите, което дава рентабилност от 4-6% против 7-10% за фондовия пазар. Сега дивидентната рентабилност се нулира с повишаването на доходността на облигациите и депозитите, което ще предизвика поток от ликвидност от фондовия пазар към депозитите и ОФЗ.

Обобщавайки казаното нагоре: невиждан стопански напън, тотална икономическа неустановеност, отвод от отчитане, отвод от дивиденти, опасности от национализиране или унищожаване, излизане от пазара на задгранични вложители, които образуват половината от покупко-продажбите и са спусък за образуване на средносрочни трендове.

Но към момента има неустановеност с 8,5-9 трилиона рубли на нерезиденти, спрени на пазара (в акции, които са в свободно търгуване). Към това можем да прибавим и категория разочаровани съветски вложители, които са в съпротива на най-новите събития, а тези към 15%, които държат една четвърт от пазара, е доста евентуално да се отдръпват.

Също по този начин пазарът е обиден от ниска ликвидност - напускането на алгоритмични системи и огромните спекуланти, които преди този момент образуваха 70% в структурата на оборота на физическите лица. Пазарът е изгубил половината от оборота на нерезиденти и друга половина от оборота на физическите лица - същите тези огромни спекуланти и роботи.

От страна на пазарната поддръжка: вероятни етапи на локално количествено облекчение и супер-мека парична политика на Банката на Русия за стимулиране на капиталовото търсене при затворени външни пазари и блокиран финансов пазар в Русия. Парадигмата се трансформира и това, което беше необикновено преди, в този момент става познато. При тези условия ликвидността нормално отива на пазара.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

посредством Клубовете „ Приятели на “

осведоми, че провежда по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР