Защо някои спомени траят цял живот, а други се забравят

...
Защо някои спомени траят цял живот, а други се забравят
Коментари Харесай

Как да превърнем определени спомени в доживотни?

Защо някои мемоари траят цялостен живот, а други се не помнят супер бързо? Онези, които остават вечно с нас, би трябвало да бъдат свързани с доста други мемоари. Освен това е хубаво да бъдат най-малко малко странни или необикновени.

Проф. Пер Седерберг, специалист по паметта, счита, че концепцията спомените да са необикновени и разнообразни от общия декор е основна въобще за разбирането на механизма на запаметяването и извикването на мемоари от паметта.

“Трябва да построим спомените върху скелето на това, което към този момент знаем. Впоследствое обаче трябва ненапълно да се нарушат упованията. Нужна е най-малко капчица чудноватост, ” изяснява той.

Под “скеле ” професорът има поради връзките на съответен спомен с други мемоари. Например детските ни прекарвания са свързани с доста други мемоари, за нашето семейство и за местата, където сме живяли.  И в действителност, кои са историите и събитията, които помним най-добре – тези, които изпъкват.

Спомените, които изпъкват. са нормално тези, при които случилото се събитие е прудрижено с нещо извънредно. Така да вземем за пример когато дядо ви ви е разказал, че е бил член на рок тайфа преди доста години, той ви е взел акъла с необикновено соло на китара.

Или пък когато сте карали велосипед към дома си, сте подминали личната си майка, която е била облечена в костюм на змей и е носела бухалка за крикет.

“Ако желаете да можете да извикате спомен по-късно, вие трябва да построите богата мрежа от мемоари. Нужно е съответният спомен да бъде обвързван с останалите по голям брой способи, с цел да има доста вероятни способи мозъкът да се върне назад към предишното, ” изяснява Седерберг.

Източник: Psy Blog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР