Защо някои хора се разболяват по-често от други и как

...
Защо някои хора се разболяват по-често от други и как
Коментари Харесай

Имунната система: Защо някои са по-здрави от други

Защо някои хора се разболяват по-често от други и по какъв начин се придобива имунитет? Как е построена и по какъв начин действа имунната система на индивида? Вижте в:

Нашата имунна система е комплициран механизъм, който от самото начало брани организма ни от външни врагове. Всъщност имунните система са даже две.

Вродена имунна система

Тя е бърза и ефикасна. Тази система доста бързо съумява да разпознава и да обезвреди всевъзможни бактерии. Тя не е профилирана единствено над избран тип болестотворни организми (патогени), а работи на общо съображение. За сметка на бързината си обаче, тя се засилва единствено за лимитирано време и не всеки път е в положение да се пребори против избрани патогени.
 вирус iStock/Getty Images
Eлемент от тази вродена имунна система са кафези от групата на левкоцитите . Те се създават от тимуса и костния мозък. През кръвообращението левкоцитите проникват на всички места в тялото. Повишените стойности на левкоцитите в кръвта са сигнал за някакво инфектиране или за зараза. Лекарите установяват този факт проучване на кръвната картина. Така схващат, че би трябвало да се намесят.

Преди да обхванат в организма, патогените би трябвало да преодолеят няколко външни трудности. Това са най-много кожата и лигавиците, предпазващи разнообразни телесни отверстия като устата или дихателните пътища. Те са значима част от съпротивителните системи на организма. Същото важи и за разнообразни химически съединения като телесните киселини, ензимите и другите телесни течности. Те също пречат на бактериите да обхванат в тялото.

Придобита имунна система

Ако патогените съумеят да обхванат в организма макар напъните на вродената имунна система и на другите защитни механизми, тялото пуска в деяние идващото равнище на протекция: добитата имунна система. Тя обаче реагира по-бавно - нормално ѝ трябват четири до седем дни . Тази имунна система е профилирана и се бори против тъкмо избрани патогени.

Тя записва „ нашествениците “ и вкарва тази информация в по този начин наречената „ имунологична памет “ . Тази памет разпознава патогените, с които към този момент си е имала работа, и незабавно включва в деяние добитата имунна реакция. Така тялото може да реагира бързо и ефикасно против инфекциите. Придобитата имунна система бързо схваща какво би трябвало да се прави и реагира по подобаващ метод. Тъкмо затова ние боледуваме от избрани заболявания единствено един път през живота си. Ваксинациите също дължат резултата си на добитата имунна система.
 имунна система iStock/Getty Images
Ако бактериите или вирусите съумеят да се оправят с всички трудности, сложени от имунната система и въпреки всичко обхванат в тялото, това още не значи, че са спечелили борбата. Там ги чакат фагоцитите - кафези, които гълтам и унищожават бактерии, непознати частици и други кафези.

Ако системата рухне…

Нашата имунна система е доста комплициран механизъм. И не е съвършен, даже от време на време дава съществени отклонения. Пример за това са автоимунните болести. При тях имунната система потегля на борба не против външни нашественици, а против избрани кафези от самото тяло - което води до възпаления. Такива автоимунни болести са мултиплената склероза, невродермитът и разнообразни ревматични болести.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР