Защо не бива да караме колата си с по-големи от

...
Защо не бива да караме колата си с по-големи от
Коментари Харесай

Защо не трябва да се кара с по-големи джанти и гуми

Защо не трябва да караме колата си с по-големи от предложените джанти и гуми? Но първо да се посочи:

Какво значи по-големи от заводските?

Какво значи термина " по-големи от заводските ". На процедура съвсем всички производители на коли оферират няколко разновидността за размера на колесните джанти и гуми, написа Money.bg.  Всеки от тях е утвърден след тествания. Препоръчаните размери значат освен физическа опция да се слагат дадени колела на колата, само че и да имат оптимални за нейната употреба параметри.

Например, в случай че вашия автомобил е с 15 цолови колела, а други комплектации на модела производителя планува 17 цолови, то може и вие да ги замените с такива без проблем.

Важното е, преди да замените истинските по мярка колела, убедете се в техническите параметри на производителя и вярно изберете размерите на новите ви джанти и гуми.

Когато приказваме за " по-големи от заводските " се им поради размери, които излизат от параметрите, предложени от производителя. Именно такива опити и усъвършенствания въздействат отрицателно върху експлоатационните характерности на вашата кола.

Но дори да се работи в границите на разрешеното, законите на физиката не може да се излъжат. Защото замяната на 15 цолови колела със 17 цолови, няма да остане без последици за работата на вашия автомобил.

Защо е нездравословно слагането на по-големи джанти?

Преди всичко джантите с по-голям размер по предписание имат и по-голямо тегло, а затова пораства и така наречен подресорна маса (масата на всички елементи на колатаq които са под равнището на ресорите/пружините/). По-тежкото колело натоварва в допълнение мотора - това значи и по-голям разход на гориво, а динамичността се утежнява.

Освен това увеличената подресорна маса оказва въздействие върху ресурса на окачването, то е разчетено на несъмнено натоварване, съобразено с препоръчваните от производителя размер на колелата. Увеличеният диаметър на джантата нормално е придружен и с увеличена широчина.

Всичко това трансформира параметрите на работата на лагерите на главината, усилва тяхното натоварване и осезателно редуцира експлоатационния им запас. В взаимозависимост от отклонението от параметрите на целесъобразните джанти, животът на лагерите може да се редуцира до 30 на 100.

Да преминем от джантите към гумите - тъй като нараствания диаметър на джанта променя и параметрите на поставяните гуми.

Защо е нездравословно слагането на по-големи гуми?

Правилото за увеличение на тежестта с размера на джантата важи и за гумите. Така общата маса на колелото се покачва с всички нежелателни последици за окачването, лагерите и мотора.

Втори минус е обвързван, с това, че при множеството случаи увеличението на размера на джантата е за сметка намаляването профила на гумата. Трябва да се има поради, че това утежнява плавността на придвижването и понижава комфорта при пътешестване.

Освен това " тънката гума " по-лошо поема ударните натоварвания, като в същото време ги предава по-силно към колесния диск, лагерите и окачването. По този метод, изключително при придвижване по неприятни пътища, се понижава експлоатационния запас на упоменатите детайли, а включително и на самите нископрофилни гуми. А това визира, несъмнено и финансовия аспект на въпроса.

В листата на неприятните последици при карането с по-големи колела може да се включи и изменението в точността на показанията на скоростомера, което може да ви изиграе неприятна смешка. С увеличение ширината на джантите и надлежно на гумите пораства и заплахата от явлението аквапланинг при придвижване на дъжд.

Има ли плюсове шофирането с по-големи колела?

Разбира се, увеличеният размер на колелата няма единствено дефекти, а и някои позитивни страни. Например колелата с по-голям диаметър усилват пътния луфт - дистанцията от повърхността на земята, което си има редица преимущества, изключително при неравности.

А по този начин също се покачва оптималната скорост - тъй като за един оборот по-голямото колело изминава по-голямо разстояние. По-широката гума усъвършенства контакта и надлежно сцеплението с пътното платно, което е добре при прекъсване и усъвършенства ръководството на колата, изключително при завоите.

И най-после - в никакъв случай да не забравяме!  При всички случаи да се съобразяваме с условията на законовите правила, отнасящи се до измененията в заводските параметри на колите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР