Защо манията на Уолстрийт за компания, за която вероятно никога не сте чували, кара акциите да скочат

...
Фондовият пазар процъфтява тази година и една голяма причина е
Коментари Харесай

Фондовият пазар процъфтява тази година и една голяма причина е компанията без много разпознаваемо име - освен ако не сте твърд играч на видео игри.

Nvidia (NVDA) отбеляза ръст от 222% тази година, включително 3% скок в четвъртък след супер впечатляващи печалби. Въпреки че е известна с графичните процесори, Nvidia сега стана почти синоним на AI, след като успешно се потопи с главата напред в производството на типа микрочип, който захранва обещаващата технология.

Търсенето изпревари предлагането, което прави Nvidia най-горещата от горещите акции: тя води S&P 500 тази година с една миля и сега е една от малкото компании с пазарна капитализация от над $1 трилион.

Ентусиазмът на инвеститорите към изкуствения интелект също помогна за повишаване на други технологични акции. Meta е нараснал със 144% тази година, а технологичният Nasdaq е нараснал с 31%. Но Nvidia е най-търсената AI стока. Американският производител на чипове произвежда градивните елементи на генеративния изкуствен интелект (помислете за ChatGPT и други подобни).

Базираната в Санта Клара, Калифорния компания отчете годишен ръст на продажбите от 101% през второто тримесечие. Приходите нараснаха от 6,7 милиарда долара през второто тримесечие на миналата година до 13,5 милиарда долара тази година. Резултатите бяха дори по-силни от приходите от 11,2 милиарда долара, които анализаторите на Wall Street очакваха.

Това е вторият пореден път, в който тримесечните печалби на Nvidia надхвърлят очакванията. Успехът му започва да дава уверения, че златната треска за изкуствен интелект не е просто проблясък в тигана.

Ентусиазмът на AI помогна на акциите да се превърнат в бичи пазар, въпреки че Федералният резерв продължи да повишава лихвените проценти в битката си срещу инфлацията.

„Хардуерът на Nvidia стана незаменим за икономиката, управлявана от AI“, каза старши анализаторът на Insider Intelligence Джейкъб Борн в имейл след хитовия отчет за приходите. „Належащият въпрос е дали Nvidia може постоянно да надхвърля сегашните по-високи очаквания.“

Не трябва да има твърде много забавяне: търсенето на генеративен AI ще остане стабилно през следващите две години, тъй като приложенията за новата технология експлодират и се разгръщат широко в компаниите, каза Радж Джоши, старши вицепрезидент на Moody's Investors Service, в бележка за инвеститорите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР