Защо искаме да съсипем съдийската Комисия за атестирането и конкурсите

...
Защо искаме да съсипем съдийската Комисия за атестирането и конкурсите
Коментари Харесай

Съдията, гласувал против Гешев: Защо искаме да съсипем съдийската комисия за атестиране?

Защо желаеме да съсипем съдийската Комисия за атестирането и състезанията (КАК) с две следващи точки? Комисията редовно и поредно се унищожава. Така възкликнаха Красимир Шекерджиев и ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов, откакто Пленумът на Висшия правосъден съвет одобри две решения, които директно ще рефлектират върху работата на съдийската КАК.
С първото има действителен риск съставът на комисията да оредее още повече. Това е по този начин, тъй като Висш съдебен съвет отхвърли да позволи жилищен проблем на арбитър Женя Димитрова от ОС-Варна и на процедура през идната година от мандата си като член на КАК тя би трябвало сама да си заплаща наема, а не както до момента – той да се поема от съвета.

С второто решение пък професионалната квота от съдийската КАК се мести в постройка на ул. „ Г.С.Раковски “ №185, като по този начин съдиите ще бъдат изолирани от членовете на съвета и от цялата му администрация, която подкрепя активността на комисията.

„ Разбирам, че аз би трябвало да си събера багажа и да отивам на ул. „ Раковски “. Същото важи за сътрудниците Драгомир Кояджиков, Вероника Имова, Атанаска Дишева и Олга Керелска “, стартира изявлението си Красимир Шекерджиев по предлагането на Комисията за ръководството на собствеността (КУС) за ново настаняване на членовете на съдийската КАК. След като беше конкретизирано, че не става дума за изборните членове, а единствено за представителите на професионалната квота, Шекерджиев възкликна: „ Пълен парадокс “.

„ Пълен парадокс е да преместим членовете на КАК в постройка, където не се обитава администрацията. Всеки членува в избрани комисии и си представете да работите на място, което е прекомерно надалеч и без администрацията. В КАК по една или друга причина има повече работа от другите комисии. Заседанията не престават с часове, 90% от точките на Съдийската гилдия са от КАК. Ако преместим професионалната квота, значи на процедура работата не може да се прави, тъй като знаете, че тази комисия има най-големи пълномощия “, сподели Шекерджиев, съдията неподкрепил Гешев.

И добави: „ Имам запитване към хората, които са измислили това – за какво се прави това, за какво желаеме напълно да съсипем КАК с две следващи точки “.

Лозан Панов на собствен ред подсети, че предходният състав на Висш съдебен съвет е желал да раздели КАК, само че с голям брой старания това е било предотвратено. „ Комисията би трябвало да работи тук, с цел да реализира своята оперативна активност. Преместването ще сътвори функционални и организационни компликации. Ентусиазмът на хората да вземат участие в КАК замира. Кое постанова преместването навръх тази комисия? КАК редовно и поредно се унищожава “, сподели Панов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР