Защо е важно малките децата да ходят и тичат боси,

...
Защо е важно малките децата да ходят и тичат боси,
Коментари Харесай

Най-добрата профилактика на плоскостъпието е да ходите боси ♥ Сергей БУБНОВСКИ

Защо е значимо дребните децата да вървят и тичат боси, кое спомага за положителното развиване на мускулите на ходилото и за какво ортопедичните стелки не са най-хубавото решение на казуса - препоръките на проф. Сергей Бубновски - основател на оздравителна система, употребяваща неоперативни способи за лекуване на гръбнака и ставите.

(A Childhood Idyll (1900) by William-Adolphe Bouguereau)

Как да се избегне плоскостъпието при петгодишно дете?

При слаби мускули на стъпалото, т.е. в тези случаи, когато детето малко се движи, бяга и скача, не върви босо по земята, а също и по вода, по роса, по камъни, мускулите на стъпалото не се развиват. Именно стъпалото се явява главен сектор на цялото тяло, който удържа цялото му тегло, като в това време противодейства на гравитационното поле на земята. Трябва да се прави масаж на ходилото на бебето до 6 - 8-ия му месец. Със започването на двигателната активност на детето би трябвало да му се основат условия за това да стартира да скача в детския домакински ъгъл на батут, захващайки се с ръце за гривни или трапец. Обикновено на децата доста им харесва да скачат. Тоест програмата за скачане при децата до 2 - 3 години би трябвало да включва в себе си подскоци на дребни батути, тичане боси по пясъка, по камъни, което способства за задоволително положителното развиване на мускулите на ходилото, предотвратявайки плоскостъпие.

Трябва да се стараем детето да върви и на пръсти, и на пети. Аз се отнасям негативно към твърдите стелки на ортопедичните обувки. Счита се, че те оказват помощ за развиването на стъпалото. Аз мисля, че те фиксират стъпалото и не разрешават на мускулите му да се развиват.

Разбира се, най-хубавата профилактика е да се върви необут, толкоз колкото е допустимо. На плажа, по камъни, на село. Нека детето да тича, дано се нервират мускулите на стъпалата. Те се редуцират при бягане по камъни. Значи се развиват. Това се явява най-хубавата профилактика за плоскостъпието.

В градски условия е добре най-малко у дома да се върви необут и да има занимания на тренажора. А краката може и да се измият, в случай че някой се тормози от изцапаните крайници на малчугана. Ако детето стартира да киха и стъпалата са станали доста студени, тогава, несъмнено, би трябвало да му обуете сухи чорапки, някакви обувки за няколко минути. В момента, в който се затопли, то единствено ще смъкна това „ одеяние “ от краката. Моите деца в никакъв случай не са носили пантофи и обувки у дома. Всичко се разхвърляше, подмяташе и за тях най-естествено беше да вървят боси. И второ - би трябвало да приучите детето след босоногото щуреене из къщи да изплаква краката преди сън със студена вода. И трето - масаж! Много е добре детето да търкаля с стъпало топка за тенис и всевъзможни други подобаващи за задачата предмети: кръгли пръчки, масажори и така нататък

Може самоуверено да се каже, че до 8-10-годишна възраст профилактиката на плоскостъпието би трябвало да се явява едно от основните посоки във физическото образование на детето. Скоковете на батут, бягането, преносимите игри - това е нужният боеприпас за такова образование. Плоскостъпието въздейства точно на образуването на ставите. В бъдеще това са артрози на коленете, болки в гърба, главоболие.

Носенето на ортопедични стелки способства за недоразвитост на мускулите на краката - утежнява положението до степен неспособност за напредване.

Може ли да се оправи плоскостъпието в зрелост?

Коригирането на проскостъпието в зрелост не е належащо, защото стъпалото към този момент е завършено, изключително благодарение на хирургическа интервенция (реконструкция), само че възобновяване на относителната мощ на мускулите на ходилото, която да компенсира това плоскостъпие, т.е. да се избавите благодарение на извършения от болките в ставите, гърба е изцяло допустимо. Не виждам никакви проблеми, в случай че човек реши да реализира тези резултати. Да се носят ортопедични стелки, които оказват помощ за недоразвитост на мускулите на ходилата - значи да влошавате общото положение до степен неспособност за напредване.

От: „ 1000 отговора на въпроса: Как да си върнем здравето “, Сергей Бубновски, изд. „ Жануа 98 “, 2016 година
Картина: A Childhood Idyll (1900) by William-Adolphe Bouguereau

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР