Защо е толкова полезно магарешкото мляко? В древния свят магарешкото

...
Защо е толкова полезно магарешкото мляко? В древния свят магарешкото
Коментари Харесай

Защо е толкова полезно магарешкото мляко?

Защо е толкоз потребно магарешкото мляко? В античния свят магарешкото мляко е считано за балсам за дълъг живот, панацея за разнообразни болести, както и мощен тоник за подмладяване на кожата.

Магарешкото мляко може да служи като добър сурогат на майчината кърма

Хипократ (460-370 година пр.н.е.) е първият, който разказва лекарствените добродетели на магарешкото мляко и го е предписвал като лек за разнообразна гама от болести, в това число проблеми с черния дроб, инфекциозни болести, тресчица, кървене от носа, отравяне, болки в ставите и рани. 

За египетската кралица Клеопатра пък се знае, че се е къпела в магарешко мляко всеки ден, като скъпият балсам й е бил особено приготвян за нея. За това са се грижили над 700 кърмещи магарета. Процедурата й е била предложена от най-уважаваните по това време лечители и е имала за цел изтриване мимическите бръчки и постигането на по-деликатна и бяла кожа. Като знаем за големите триумфи, които Клеопатра е постигала с противоположния пол, въобще не е мъчно да повярваме, че може би част от невероятния й сексапил се е дължал точно на разкрасителните процедури с магарешко мляко.

Освен млечните протеини, млякото съдържа разнообразни биоактивни съединения със специфични свойства, които са свързани с развиването, растежа и приспособяването на новороденото. Основните антимикробни протеини в магарешкото мляко са имуноглобулини, лактоферин, лактопероксидаза и лизозим.

Свойствата и качествата на магарешкото мляко са изследвани относително по-малко, по отношение на това на останалите животни (особено селскостопанските), само че през последните години голям брой проучвания и вложения са ориентирани в тази посока, точно заради установяването на близкия състав сред магарешкото мляко и майчината кърма.

С ъдържа антиоксиданти, които обезвреждат свободнте радикали, формирани в разнообразни метаболитни процеси и ги вършат безвредни за организма. Аналогични антиоксидантни свойства имат редица артикули, като зеления чай и виното да вземем за пример.

В допълнение към грижата за здравето и анти-ейджинга, магарешкото мляко съдържа липолитични ензими, които разграждат мазнините в стомашно-чревния тракт.

 Съдържа  витамини А, В, В, В12, Е и D, калций и фосфор.

Магарешкото мляко е толкоз неповторимо, тъй като е богато на имуноглобулини, които подкрепят организма в  битката с вируси и бактерии.

То съдържа витамин С 60 пъти повече, в сравнение с кравето мляко.

Съдържащите се в него мастни киселини способстват за  развиването на мозъка и ретината  и играят значима роля в предварителната защита на сърдечно-съдови заболявания и болест на Алцхаймер.

Магарешкото мляко може да се пие сурово, тъй като за разлика от кравето не съдържа бактерии.

Научно проучване е открило, че магарешкото мляко предизвика клетките да създават азотен оксид – характерно съединяване, което спомага за разширение на кръвоносните съдове. Така се усъвършенства притока на кръв, а това, от своя страна, намалява кръвното налягане.

Ето за какво потреблението на магарешко мляко се предлага мощно като превантивна мярка против доста болести.

Брана влиза още веднъж в ролята на Еркюл Поаро

 

Защо е толкоз потребно магарешкото мляко?

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР