Защо чак сега става ясно, че ? Самата процедура е

...
Защо чак сега става ясно, че ? Самата процедура е
Коментари Харесай

Българските европейски заповеди за арест няма да се изпълняват до въвеждането на защитен механизъм

Защо чак в този момент излиза наяве, че?
Самата процедура е много противоречива заради неналичието на правосъден надзор . Това е проблем, който е разпознат от много време и съществува, изтъкнат е “, разяснява в предаването „ Преди всички “ някогашният прокурор юрист Андрей Янкулов, специалист от Антикорупционния фонд.

„ На процедура е напълно допустима обстановка, при която тук се издава националния акт за задържане, който е съображение за европейската заповед за арест – той се издава от прокурор, по-късно се издава европейска заповед за арест – също от прокурор, изпраща се в непознатата страна. Нейният правосъден орган на доверие би трябвало да одобри всичко, което се твърди от нашата страна , надлежно подхваща някакви ограничения по отношение на това лице, което ние търсям и стартира процедура пред правосъден орган на другата страна членка, където лицето се намира, по предаването му “, изясни Янкулов хода на процедурата.

След като лицето към този момент е изпратено и идва в страната ни, в първия миг, в който към този момент български съд се занимава с проблема и преценя доказателствата по него, може да каже – пускаме го, тъй като няма никакви доказателства за закононарушението, за което е повдигнато обвиняването, добави юрист Янкулов.

Повече от разумно беше, че би трябвало да се вкара прелиминарен правосъден надзор “, посочи Андрей Янкулов.

Още с излизането на основни решения на Съда на Европейски Съюз в Люксембург през 2019 година съгласно него е било „ пределно ясно, че този проблем ще съществува и за нас “, само че не е било обърнато внимание, тъй като не са били по български проблеми.

В момента българските европейски заповеди за арест няма да бъдат изпълнявани , посочи Янкулов. „ До момента на основаване на този предпазен механизъм, който ще направи нашето вътрешно право надлежно на правото на съюза. “

„ Това е следващото подканяне, в тази ситуация то не е и подканяне, тъй като би трябвало да се извърши, на някаква европейска институция, за усилване на правосъдния надзор върху актовете на прокурора в досъдебното произвеждане . “

Ако желаеме да употребяваме инструмента европейска заповед за арест, би трябвало да реагираме незабавно, заключи юрист Андрей Янкулов.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР