Засега в България няма регистриран случай на атипичен хепатит при

...
Засега в България няма регистриран случай на атипичен хепатит при
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Търсим начин с МФ общинските болници да бъдат допълнително субсидирани

Засега в България няма регистриран случай на атипичен хепатит при деца. Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова пред bTV.

„ Досега са регистрирани 169 случая в 12 страни членки на Европейски Съюз. Едва при 5 от дечицата се е наложила чернодробна трансплантация. Етиологията на болестта е към момента незнайна. Събират се елементи по самото лекуване и справяне със болестта. Министерство на здравеопазването разпрати през районните здравни инспекции писма до болничните лечебни заведения по какъв начин да действат, в случай че се натъкнат на подозрение за подобен хепатит, а точно би трябвало да изпратят проучването в Националния институт по заразни и паразитни заболявания. Превантивно е основана организация “, сподели проф. Сербезова.

Тя разяснява и построяването на Националната детска болница като съобщи, че би трябвало да има интегрирана грижа за деца, на потребностите на медицинските експерти и на последно място е постройката.

„ Трябва ни цялостна идея за здравната грижа за децата. Заварих едно, по този начин мога да го дефинира, тежко завещание във връзка с сагата с детската болница. Несъмнено ние би трябвало да имаме като страна а чиято здравна грижа и здравна грижа би трябвало да стартира от най-малките жители, т.е. децата, би трябвало да имаме интегрирана грижа за децата. Несъмнено постройката на детската болница е част от тази цялостна идея, само че не е единственото, което е належащо. Тоест ние следва да имаме една цялостна идея за развиване на детско и майчино опазване на здравето, консолидиране на потребностите на медицинските експерти “, акцентира министър Сербезова.

„ Що се отнася до градежа на детската болница, предлагам да оставим това в ръцете на експертите по геодезия, в ръцете на хората, които се занимават с това, тъй като точно това беше и една от главните аргументи да трансформират борда на капиталовата компания, тъй като точно част от проблемите бяха, проблеми на градоустройствения проект “, добави тя.

„ Ако процесът е от няколко стадия, ние започнахме, да кажем, от средата. Затова ние направихме една работна група, с цел да може фактически да се заложат здрави основи. Сега работната група преглежда и други места за градежа на педиатрията, а освен предлагането за разполагането ѝ в УМБАЛ „ Лозенец “ “, уточни проф. Сербезова.

Проф. Сербезова беше безапелационна, че незавършената постройка не дава отговор на условията за детска болница и се е обсъждало нейното срутване, само че там може да възникне проблем за близките сгради. „ За момента се разисква всевъзможни разновидности. Сменен е борда на капиталовата компания и се работи интензивно “, означи тя.

В отговор на въпрос защо ще се употребяват 604-те млн. лева повече в бюджета за опазване на здравето, спрямо бюджета за предходната година, проф. Сербезова съобщи, че това е революционно нарастване, тъй като за първи път се усилват фрапантно средствата за извънболнична помощ и профилактика. „ През последните две години свикнахме да приказваме за Коронавирус, само че хроничните болести не са си отишли. Напротив, към 30-40 от пациентите в Европейски Съюз, заради боязън от болестта и поради метаморфоза на здравната система, не са се погрижили за своите болести. Отделно българинът е най-болен, макар огромния брой хоспитализации. Затова се насочихме към профилактиката на обособените болести и там нарастването е над 30% “, сподели министърът.

По отношение на нарастванията на възнагражденията на медицинския личен състав министър Сербезова съобщи, че те би трябвало да бъдат трайни, а да не зависят от събитията, съответен министър или съответен началник на лечебно заведение. „ Това е заложено в НРД. Към главната заплата има заплащане за нощен труд и прослужено време. Отделно има в допълнение материално стимулиране и до неотдавна така наречен COVID-добавки. Тези два детайла не бяха положени на здрава основа, защото ДМС-то зависи от доста фактори – доплащания от пациенти, доплащане за избор на екип, от време на време и от волята на ръководителя на болничното лечебно заведение. Това, което реализираме с условията в НРД, е главната заплата да бъде по-висока “, сподели тя.

По думите й общинските лечебни заведения са изразили подозрение, че ще съумеят да изпълнят условията, по тази причина се търси метод с Министерството на финансите те да бъдат в допълнение субсидирани. „ Какво биха постигнали обаче, в случай че падне тази уговорка в НРД? Ще лишат от опция другите лечебни заведения да дадат тези по-високи заплати “, безапелационна беше проф. Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР