Засега ЦИК не обмисля промяна в записването на изборните резултати,

...
Засега ЦИК не обмисля промяна в записването на изборните резултати,
Коментари Харесай

ЦИК: Няма пречка да бъде преразгледано решението за сборното записване на изборния резултат

Засега ЦИК не обмисля смяна в записването на изборните резултати, откакто при започване на седмицата комисията реши да вписва в една рубрика данните от хартиените и машините бюлетини. Това съобщи представителят Росица Матеева като посочи, че следва изговаряне на Административния съд в София, само че по принцип нямам спънка и ЦИК да преразгледа позицията си, само че към този момент такова предложение не е постъпвали и не е обсъждано.

Комисията препрати към Министерски съвет и Министерството на електронното ръководство въпросите за това какви ще са техническите устройства за обезпечаването на видео наблюдението.

 „ Най-напред да забележим какви са устройствата. Рано е да се приказва за образование на членовете на СИК. ЦИК е взела решение записите да се разгласяват на избраното място, на което се излъчват може би. Нямаме решение какъв брой време ще се съхраняват ”, сподели представителят Росица Матеева.

До ден-два следва оповестяването на публичната поръчка за софтуера на машините за гласоподаване.

Регистрирани за присъединяване остават 16 партии и 7 обединения . До 28 февруари може да се подаде молба до ЦИК да се заличи регистрацията, обясни  Матева. Коалиция „ Християндемократически съюз ” е обжалвал отхвърли за регистрация от ЦИК, само че Върховният административен съд е отхвърлил жалбата.

До 28 февруари партиите и обединенията могат да подават заявление, в случай че желаят да бъде заличена регистрацията им за присъединяване в изборите.

Във връзка с гласуването в чужбина, през днешния ден към 13 ч. са подадени 10 416 заявки , като срокът за подаване на тези заявление, е 7 март, по-късно до 11 март ЦИК би трябвало да вземе решение, с което да дефинира броя на изборните секции.

„ Нека не се бъркат параваните, които бяха въведени в този момент с промените в Изборния кодекс, които би трябвало да бъдат обезпечени като паравани за гласоподаване с хартиени бюлетини, с параваните, които се доставят за машините за гласоподаване и те са част от комплекта на машините за гласоподаване, тъй че потреблението на една и съща дума в тази ситуация ще има разнообразни смисли “, осведоми тя.

До 18 март българите с трайни увреждания могат да се заявят за гласоподаване с преносима кутия.

От 20 февруари всеки може да се ревизира онлайн дали данните му попадат в някой от описите за регистрация на някоя партия. Матеева напомни, че в случай че някой открие името си без да се е вписва, би трябвало да сезира Комисия за защита на конкуренцията. На 1 март от 10: 30 часа ще бъде теглен и чоп в ЦИК за номерата на бюлетините за партиите и обединението.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР