Засега подготвяните мерки засягат само страни и територии извън ЕС.

...
Засега подготвяните мерки засягат само страни и територии извън ЕС.
Коментари Харесай

Еврокомисията иска замразяване на фондовете за данъчните убежища

Засега подготвяните ограничения засягат единствено страни и територии отвън Европейски Съюз.

Още по тематиката
Близките на Ердоган са превели милиони в офшорна сметка, разгласи водачът на опозицията
от Дневник,29 ное 2017
" Блумбърг ": Европейски Съюз може да включи Турция в черния лист с данъчни убежища
от Дневник,24 ное 2017 Все още се спори дали да има наказания или е задоволителна накърнената известност.
Еврокомисарят по въпросите на стопанската система и финансите Пиер Московиси настоя държавните управления в Европейския съюз да бъдат амбициозни, когато вземат решение за общия черен лист за данъчни убежища идната седмица. Според него еврофинансирането за страните, включени в този лист, би трябвало да бъде замразено, съобщи Reuters.

След съвсем година диалози на 5 декември се чака финансовите министри на Европейски Съюз да одобряват така наречен черен лист, макар че 28-те държавни управления остават разграничени по въпроса за глобите, както и кои юрисдикции да бъдат включени.

" Приканвам страните членки незабавно да одобряват преди края на годината европейския лист на юрисдикциите, които отхвърлят да реформират данъчните си правила и да съблюдават европейските стандарти ", сподели Московиси по време на чуване в Европейския парламент.

Без страни от Европейски Съюз

На този стадий страните разполагат със свои лични описи на юрисдикциите, които отхвърлят да сътрудничат по данъчните въпроси. Под публичния напън, последвал поредност от разкрития в медиите, държавните управления от Европейски Съюз се съгласиха да сформират общ черен лист, без обаче в него да са включени страните - членки на блока. Те изследваха 92 юрисдикции по целия свят и откриха серия от критерии за премерване на данъчната бистрота, потреблението на нездравословни данъчни практики и съдействието по данъчни въпроси.
По думите на Московиси " някои страни " са трансформирали данъчните си правила след натиска от Европейски Съюз и " половината (от упоменатите 92) са се заели да създадат същото до 2018 година ".

Все още не е ясно какъв брой страни ще попаднат в черния лист на Европейски Съюз. Тези, които не съблюдават разпоредбите, само че са поели ангажимент да трансформират данъчното си законодателство, евентуално ще бъдат включени в обособен " сив " лист, който надали ще бъде разгласен обществено.

Някои карибски острови, които неотдавна пострадаха от урагани, също ще получат повече време.

Какви да бъдат глобите

Остава неуреден и въпросът какви наказания да бъдат налагани. Например върху транзакциите на страните в листата може да бъде натрапен налог, удържан при източника. Някои страни членки обаче може да решат да не ползват ответни ограничения, което ще сътвори малки врати в разпоредбите.

Част от страните, измежду които Люксембург и Малта, се оповестиха против наказания, като обявиха, че даже и самото включване в листата ще е задоволителен удар по репутацията.

Но Московиси сподели на евродепутатите: " Комисията ще предложи да има мощни и разубеждаващи наказания. " Примерът му бе фондовете, предоставяни от бюджета на Европейски Съюз, Европейската банка за възобновяване и развиване и Европейската капиталова банка, може да бъдат замразени за страните в листата.

Oxfam уточни 4 страни

Четири страни от Европейски Съюз заслужават да бъдат включени в черния лист с данъчни убежища, който ще бъде показан от Европейската комисия на 5 декември. Това декларира английската неправителствена организация Oxfam, представена от изданието Le Parisien.

Самата Oxfam е съставила черен лист с 39 страни, определяни като " данъчно леговище ", след информацията от досиетата за укриване на налози от политици и огромни компании, известни като SwissLeaks, LuxLeaks и Panama Papers.

Трийсет и пет страни отвън Европейски Съюз, измежду които Швейцария и Бермудските острови, са класирани като общоизвестни данъчни убежища. Според Oxfam, в случай че Европейски Съюз ползва личните си критерии към своите членки, минимум четири страни щяха да попадат в листата: Ирландия, Люксембург, Холандия и Малта. По думите на представител на еврокомисията обаче всички страни от Европейски Съюз " изцяло съблюдават " критериите, заложени при правенето на листата.

Московиси въпреки всичко разяснява пред европарламента, че някои страни от Европейски Съюз към момента ползват " нездравословни данъчни практики, които водят до нападателно данъчно обмисляне ", и даде за образец случаи точно във Англия, Малта и Холандия.

Как е формиран описът на Oxfam

Британската организация е употребила три критерия: бистрота, данъчна равнопоставеност и присъединяване в интернационалните конгреси по данъчни въпроси. Oxfam е анализирала статистически данни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) по отношение на данъчните режими и корпоративните налози (въз основа на Евростат, Световната банка, МВФ и др.).

Посочени са страните, които обменят автоматизирано информация или по поискване, както и тези, които не ползват преференциални фискални ограничения, да вземем за пример не улесняват основаването на офшорни механизми. Като индикатор е включено и предлагането на нулево ниво на лихвите.

Според Oxfam описът би трябвало да се основава единствено на справедливи критерии и нито една страна не би трябвало да се изплъзва от него, даже и да е член на Европейски Съюз или в случай че политически напън й разрешава да не бъде включвана в него.

Организацията упорства за налагане на наказания и усилване на данъчната и финансовата бистрота. За задачата Европейски Съюз би трябвало да изисква всички многонационални компании да разгласяват отчети за всяка страна, където развиват активност, с изтъкване на оборота, броя на чиновниците и платените налози. Застрашена ли е Турция Турция е била измежду страните, обсъждани за включване в черния лист на Европейски Съюз поради незадоволително съдействие и обмяна на информация, заяви Bloomberg в петък. В понеделник организацията добави, че Анкара е предоставила спомагателни уточнения и това е маркирано в работен документ на еврокомисията. На базата на новата информация специалистите от така наречен Група за Кодекс за държание предлагат страната да не се включва в листата с данъчни режими, нанасящи вреди. На 21 ноември същите експерти бяха стигнали до умозаключение, че турските управляващи не са задоволително транспарантни за преференциалните данъчни условия, които дават. В тази по-ранна версия от предходната седмица измежду 29-те юрисдикции, които не сътрудничат задоволително с Европейски Съюз, от Bloomberg изброиха Сърбия, Армения, Бахрейн, Барбадос, Йордания, Мароко, Монголия, Панама, Катар, Тайланд, Тунис, Обединените арабски емирства и Виетнам.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР