Засега няма условия за приключване на преговорите за търговско споразумение

...
Засега няма условия за приключване на преговорите за търговско споразумение
Коментари Харесай

ЕК: Засега няма условия за търговско споразумение със страните от Меркосур

Засега няма условия за привършване на договарянията за комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и страните от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай). Това съобщи през днешния ден представител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с митингите на европейски земеделци против сходно съглашение.

Земеделците настояват, че договорката би подбила цените на пазара на земеделските артикули поради неравните условия на произвеждане.

По думите на представителя договарянията ще продължат, като се регистрира ползата на страните от Европейски Съюз. Той означи, че съглашението се договаря от Европейска комисия, само че предстои на утвърждение с болшинство в Съвета на Европейски Съюз и на ратификация от всички парламенти на страните от Общността.

Според представителя множеството сходни съглашения на Европейски Съюз носят изгода за европейците и даде образец с контракта СЕТА с Канада. Той добави, че тази седмица се чака комисията да предложи удължение на краткотрайните ограничения за отбрана на европейските земеделци от вноса от Украйна.

Той удостовери, че ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон са разговаряли по тези въпроси по телефона, съобщи Българска телеграфна агенция. Говорителят не уточни дали този диалог е довел до оценката, че договарянията с Меркосур би трябвало да спрат.

През 2019 година Европейска комисия заяви, че има политическо единодушие за подписване на комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Меркосур, с което да отпаднат по-голямата част от митата върху износа към латиноамериканските страни. Оценката на комисията сочеше, че това ще спести по четири милиарда евро годишно на европейските сдружения.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР