Засега не се налага въвеждането на по-строги правила заради коронавируса.

...
Засега не се налага въвеждането на по-строги правила заради коронавируса.
Коментари Харесай

Учен от БАН: Гответе се за 25 000 заразени с COVID-19 в края на септември

Засега не се постанова въвеждането на по-строги правила поради ковид. Това съобщи пред bTV проф. Николай Витанов от Българска академия на науките във връзка удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура до края на септември.

Той напомни, че през юли е дал 4 вероятни сюжета за развиването на болестта, акцентирайки, че в края на август ще надхвърляме 16 000 случая на COVID-19. В момента те били 15 750.

Днес проф. Витанов даде 3 вероятни сюжета за септември. Според него най-лошият е, в случай че нещата не престават както до момента, т.е. хората, които съблюдават ограниченията, не престават да го вършат, а тези, които не ги съблюдават - също. В този случай по негови думи се чака в края на септември броят на инфектираните да стигне 25 000, а броят на умрелите да надвишава 800.

Това е сюжетът, за който би трябвало да се готви здравната система, с цел да са ни вързани гащите, предизвести проф. Витанов.

Според него най-хубавият сюжет би бил, в случай че внезапно всички 300 000 души, които не съблюдават ограниченията, стартират да го вършат. При това състояние в края на идния месец се чакат към 20 000 случая. Проф. Витанов разясни, че това е най-благоприятният вид, само че съгласно него страната ни ще надвиши 20 000 инфектирани.

Той изясни, че при най-реалистичния сюжет известна част от хората, в резултат на това, че идва есенно-зимният сезон, ще зцапочнат да съблюдават отчасти ограниченията. В този случай инфектираните към края на септември ще са към 21 700.

Относно връщането на учениците в класните стаи по какъв начин това ще повлияе на разпространяването на болестта, проф. Витанов уточни, че в случай че ще има някакво въздействие, то ще е най-рано от октомври нататък.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР