Засега изглежда, че парламентарните избори няма да бъдат отложени заради

...
Засега изглежда, че парламентарните избори няма да бъдат отложени заради
Коментари Харесай

Избори по време на пандемия: кога ще е вотът и какви спънки ще има

Засега наподобява, че парламентарните избори няма да бъдат отсрочени поради пандемията. Коронавируст обаче прави организирането им доста по-сложно и слага доста нерешени въпроси.

" Пандемията основава доста проблеми по принцип. Зависи каква ще бъде обстановката, когато стартира предизборната акция и изборите наближат. Ако е сходна на сегашната, ЦИК ще има извънредно доста проблеми, свързани с организацията на изборите. Най-същественият може би е по какъв начин ще гласоподават хората, които са заболели или карантинирани ", сподели пред Mediapool социологът и някогашен член на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му изборната администрация е сложена в обстановка, в която би трябвало да се оправя сама, а законът основава спънки пред взимането на рационални решения. " Дано от изборите в пандемия да произлезе най-малко една изгода – да се виждат някои от дефектите в изборното законодателство и вероятно идващият парламент да прояви здрав разсъдък и да го промени ", добави Томов.

Как ще гласоподават карантинираните и хората с ковид?

Според конституцията пълнолетните българи, като се изключи поставените под забраняване и изтърпяващите наказване отнемане от независимост, имат право да гласоподават. Независимо дали инфектираните и карантинираните са намалели до изборите, то такива ще има и на тях би трябвало да бъде дадена опция да упражнят правото си на глас. В противоположен случай биха били нарушени правата им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР