"Засега ефектът е минимален, но това е началото". Това написа

...
"Засега ефектът е минимален, но това е началото". Това написа
Коментари Харесай

Банки, футбол, часовници. Хапят ли наистина първите санкции, наложени от САЩ на Русия

"Засега резултатът е най-малък, само че това е началото ". Това написа Ройтерс, откакто доста западни страни оповестиха първите си наказания против Русия. Това е единствено "първи транш " от рестриктивните мерки и прегледът им демонстрира, че те не са толкоз "минимални ", колкото могат да наподобяват на пръв взор.

Санкциите бяха въведени за по-малко от 20 часа откакто, с който призна за самостоятелни два региона на Украйна. в тези дейности на Москва въведения към инвазия, за която съдружниците в НАТО и Европейски Съюз приказват от седмици.

Основният фокус на първите наказания е върху едни от най-големите съветски финансови институции, част от които са директно свързани с финансирането на военни планове. Те обгръщат и известни бизнеси и основни браншове от съветската стопанска система.

Част от фирмите, които се загатват в този момент, към този момент са попадали под ударите на други наказания.

Руските медии, близки до Кремъл, нормално осмиват глобите като незначителни, само че развиването на част от компаниите демонстрира, че те "хапят " фактически.

Важен детайл от глобите е по отношение на ограничавания на интервенциите, свързани с генериране на дълг на Русия, което съгласно Министерството на финансите на Съединени американски щати е „ източник на доходи, които финансират целите на президента Путин “.
Държавни банки за оръжия и вложения
Фокусът на американските наказания пада върху две банки. Това са „ Внешекономбанк “ (ВЕБ) и „ Промсвязбанк “. Те са известни с това, че финансират огромна част от военните покупко-продажби на Русия. Байдън даже назова Промсвязбанк „ военната банка на Русия “.

В портфолиото на ВЕБ, по данни на Министерството на финансите на Съединени американски щати, попадат активи в размер на 53 милиарда $ , което прави я една от петте най-големи финансови институции на Русия. Банката обслужва съветския дълг, финансира износа и е вложила под формата на заеми в планове за близо 20 милиарда $.

Сред градеж на пътна инфраструктура в Русия, електропреносни мрежи и други планове, свързани с икономическото развиване на страната.

ВЕБ е банката за развиване и задгранични вложения на Русия и е правоприемник на банката за задгранична търговия на Съюз на съветските социалистически републики. Банката има активи в сдружения като „ Газпромбанк “ , едно от най-големите финансови институции на Русия, „ Газпроммедия “ ,която е измежду най-големите медийни конгломерати в страната, „ Ростелеком “ , компанията за произвеждане на летателни машини „ Сухой “ , редица газови и петролни компании, футболният клуб Зенит Санкт Петербург и други. Освен всичко друго в активите на ВЕБ влизат и банки в страни като Беларус, които разчитат значително на финансова помощ от Москва.

С банката се свързват лица като самия Путин, някогашният зам.-премиер и министър на спорта Витали Мутко, министърът на икономическото развиване Максим Решетников и други.

„ Промсвязбанк “, пък стои зад десетки капиталови компания и финансови сдружения, които, съгласно Съединени американски щати, са обвързани точно с финансирането на оръжейни планове и търговия. Сред глобените във вторник компании попадат и такива, които се занимават със строителство на първокласни парцели и развиване на софтуерни артикули.
Въглища, футболен клуб и часовници
Сред дъщерните сдружения на двете банки, най-вече на брой са разнообразни финансови институции като банки, капиталови и застрахователни фондове, част от които оперират отвън границите на Русия в страни като Беларус и даже в Хонконг. Санкционирането им лимитира опциите да се стартират нови вложения, както и да бъдат генерирани облаги от сдружения, или присъединяване им в търгове в чужбина.

Една от огромните глобени компании, които са под контрола на ВЕБ, е „ Сибуглемет груп “ . Това е компания, която се занимава с въглищен рандеман и е притежател на още няколко по-малки компании от бранша, основани главно в източната част на Русия. В собствеността на групата попада и въглищен терминал наоколо до Владивосток, който се употребява за експорт на потребните изкопаеми. Сред притежателите на фирмите в портфолиото на „ Сибуглемет груп “ е предприемачът Михаил Федяев , чието благосъстояние към 2013 година се прави оценка на повече от 1.2 милиарда $. През 2011 година неговият брат Павел стана народен представител от партията на Путин „ Единна Русия “ .

Под наказания попада и курортният комплекс „ Златен кръг “ , който се намира в Ярославска област на 300 км. от Москва. Това е първокласен комплекс, който съгласно изявления на Риа Новости, е отворил порти през 2014 година и е коствал минимум 10 милиарда рубли или към 280 млн. $ към онази дата. Той е бил част от държавната стратегия за развиване на туризма. Неговото разкриване е отлагано на няколко пъти поради „ документални проблеми “. По проект комплексът би трябвало да настанява до по 3000 туристи. Въпреки че за плана се загатват частни вложения, компанията е 100% благосъстоятелност на ВЕБ. С плана е обвързвана и огромната съветска верига хотели „ Азимут “ .

Сред най-интересните имена на компании, които попадат под прицела на американските финансови наказания, е компанията производител на часовници „ Слава “ . Тя е считана за гордостта на руското произвеждане на бранша, дружно с „ Чайка “. Днес на уеб страницата им написа, че това е „ най-старата марка в модерната история на Русия “. Въпреки богатата визитка компанията се има на 100% от ВЕБ т.е. от съветската страна.
 Фирмата, която стои зад марката часовници
Под ударите на глобите попада и футболният клуб ЦСКА Москва. ВЕБ има над 70% от собствеността във футболния клуб. Преди години главен спонсор, за който се считаше, че има и дялове в клуба, беше „ Сибнефт “ на милиардера Роман Абрамович .

Заради съмненията, че той държи благосъстоятелност в ЦСКА, през 2004 година УЕФА организира следствие по случая, защото английският клуб Челси, който също е притежател на Абрамович, се падна в една с московския отбор.

През 2016 и 2017 година в редица медии се появиха информации, че синът на Абрамович – Аркадий демонстрира интерес към закупуването на ЦСКА Москва.

Във вторник външният министър на Англия Лиз Тръс не изключи опцията Абрамович да бъде измежду пострадалите от глобите, които Лондон може да наложи за напред. Санкциите против ЦСКА съвсем несъмнено значат, че клубът ще бъде мощно усложнен при осъществяването на каквито и да е било прехвърляния отвън Русия, а остава и неразбираема опцията за приходи, които идват отвън рамките на страната.
 ЦСКА Москва е един от елитните съветски клубове с многомилионен бюджет
Пример за евентуалното влияние на американските наказания е производителят на електроника и полупроводници „ Ангстрем “. По времето на социализма компанията е измежду най-големите имена в този бранш, само че след рухването на режима последователно затъва в задължения.

През 2008 година ВЕБ дава заем на компанията, с който да стартират да бъдат покривани задълженията без това да повлияе на работата и производството да продължи. През 2017 година обаче в резултат на наложените от Съединени американски щати наказания поради съветската интервенция в Крим „ Ангстрем “ афишира банкрут. Година по-късно VEB поема напълно ръководството на компанията, само че стартира развой по разпродажба и ликвидация на притежаваната техника и съоръжение. През годините „ Ангстрем “ е била част и от държавния конгломерат „ Ростек “, който се специализира в развиването на високотехнологични и артикули, свързани с военната промишленост.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР