Засега единствено министърът на здравеопазването Христо Хинков със сигурност ще

...
Засега единствено министърът на здравеопазването Христо Хинков със сигурност ще
Коментари Харесай

Имена на министри няма да чуете. Засега Денков не знае за други промени в кабинета, освен Хинков

Засега само министърът на опазването на здравето Христо Хинков сигурно ще напусне държавното управление след ротацията на премиера Николай Денков с вицепремиера и външен министър Мария Габриел . Това сподели в петък Денков с уточнението, че всеки от сегашните министри би могъл да остане, само че това занапред ще се преценя.

Това е първият коментар по тематиката на министър-председателя, откакто преди ден Хинков стана първият член на кабинета, който сподели, че след ротацията, тъй като има чувството, че " няма политическа поддръжка ".

Ротацията на министър председателите беше контрактувана от сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България " ( ПП-ДБ ) при съставянето на кабинета предишния юни. Тя би трябвало да се случи 9 месеца по-късно - т.е. през март. Очаква се новият министър председател да направи смени в кабинета, защото от ГЕРБ не утвърждават работата на някои министри.

На брифинг в Народното събрание в петък обаче Денков сподели, че министрите работят добре, въпреки че има някои забележки и че в част от ведомствата има закъснение. По думите му те работят в неприветлива среда - към всички има високи условия, до момента в който са подложени на напън и атакувани. Такъв бил и казусът с министър Хинков, който беше подложен на критика поради опита му да уволни.

Денков заяви, че диалозите с Габриел стартират в петък, само че първо ще се разисква правилата на ротацията, а не съответни смени. Според него верният метод е не да се сменя половината кабинет, а смени да се вършат, " единствено където има сериозна нужда ".

" От в този момент споделям, че в идващите дни от мен за имена на министри няма да чуете нищо, когато забележим какви са опциите за поддръжка на политическите сили, едвам тогава ще обсъждаме имена ", сподели още Денков.

Премиерът разяснява, че е несериозно неточност на служител да бъде съображение за промяна на министъра на защитата Тодор Тагарев . Тя беше поискана от опозицията поради на всички депутати за водосвета на бойните флагове на Богоявление, на което уредник е Министерството на защитата. Чиновничката, която е позволила това, подаде оставка.

На въпрос с чий мандат би трябвало да бъде идващото държавно управление, Денков отговори, че този въпросът е механически. И добави, че няма нищо срещу това да стане с първия мандат на ГЕРБ, само че въпреки всичко ще се съобрази с решението на парламентарната си група - ПП-ДБ. В четвъртък, при старта на новия политически сезон, от ГЕРБ споделиха, че желаят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР