Заседанието в транспортната комисия на Европейския парламент по пакета Мобилност

...
Заседанието в транспортната комисия на Европейския парламент по пакета Мобилност
Коментари Харесай

1126 поправки на пакета `Мобилност` ще бъдат гласувани в ЕП

Заседанието в транспортната комисия на Европейския парламент по пакета " Мобилност " е завършило, като на него е признато 1126 от общо 1224 оферти за промени да бъдат позволени до гласоподаване в пленарната зала на Екологичен потенциал.

Това заяви евродепутатът Петър Курумбашев: " Хубавото е, че измежду тези 1126 са и импортираните от нас оферти. Утре ще се организира така наречен Председателски съвет (заседание на водачите на другите политически групи), в границите на който ще се реши дали пакетът " Мобилност " ще бъде гласуван в пленарна зала. Интересно ми е по какъв начин тъкмо ще бъдат гласувани 1126 промени в пленарна зала и какво обръщение ще излъчим във връзка с европейската взаимност и метода на взимане на решения в тази институция няколко седмици преди изборите за Европейски парламент ".

Огромният брой ремонти бе повода шефът на Екологичен потенциал Антонио Таяни да върне в комисията за разискване пакета прочут още като " Макрон " предходната седмица.

Сега пакетът дружно с 1126-те ремонти би трябвало да бъде гласуван в Екологичен потенциал в четвъртък.

Миналата седмица всички български евродепутати като се изключи Николай Бареков, одобриха декларация в която се споделя, че " пакетът Мобилност не би трябвало да бъде подлаган на гласоподаване в пленарна зала, до момента в който не се реализира необятен консенсус. "
 Всички български евродепутати излязоха с обща позиция за пакета Мобилност. Само Бареков не я поддържа  Станишев: Трябва ни цялостна готовност, с цел да спрем пакета Мобилност
" При трайно обрисувалото се разделяне по въпросите и поради на практика изчерпания запас от време за съществени разисквания, виновното решение е да се даде опция на идващия състав на Екологичен потенциал да се върне към тематиката в една естествена работна конюнктура " - приканват българските евродепутати ", гласеше едно от настояванията на нашите представители в Брюксел.

Пълният текст на позицията на българските евродепутати може да прочетете по-долу:


Във връзка с последните развития по пакета „ Мобилност “, ние, долуподписаните членове на Европейския парламент от България, заявяваме:

Изминалата седмица сподели, че Европейският парламент продължава да бъде надълбоко разграничен по пакет „ Мобилност 1 “. Това отчетливо пролича в няколко основни момента:

- още при започване на сесията, предлагането пакетът да отпадне от дневния ред беше отхвърлено едвам с два гласа, при 154 „ за “ против 156 „ срещу “ и 14 „ въздържали се “;

- неналичието на единодушие пролича още по-категорично с внасянето на нови 1224 промени, както и спомагателни оферти за разделно гласоподаване по тях, което би означавало над 3000 гласувания;

Същото цялостно опълчване се прояви и по време на дебатите в пленарна зала по тематиката, в хода на които още веднъж бяха еднопосочно аргументирани двете противоположни гледни точки. Едната – че с „ пакета “ се обезпечават ясни европейски правила за интернационалния превоз и отбрана на правата на водачите. И другата – че на процедура се получава противоположното, заради другата географска раздалеченост, така наречен периферни страни се слагат в неравностойно състояние във връзка с достъпа до единния транспортен пазар, което би довело до банкрути на превозвачи от съответните страни и загуба на стотици хиляди работни места.

В тази обстановка, решението на ръководителя на Екологичен потенциал Антонио Таяни да анулира гласуването на пакета за тази сесия, след подадени сигнали от български членове на Екологичен потенциал за процедурни и правни неуредици, изцяло съответстваше на Правилника за активността на Парламента. Същите изключват пристъпването към избор при подобен огромен брой импортирани промени без съществуването на превод на всички публични езици, както и на минимална опция членовете на Екологичен потенциал да се срещнат съществено с предложенията. Според разпоредбите и откритата процедура, компромисни промени могат да бъдат направени единствено след съвещания сред всички докладчици и докладчици в сянка от всички политически групи по съответните законодателни оферти.

За нас, членовете на Екологичен потенциал от България, остава под въпрос, дали връщането на противоречивите текстове в Транспортната комисия за разискване през първата седмица на април предвид на вероятно пристъпване към гласоподаване в сесията на 3-4 април, ще може да сътвори действителни благоприятни условия за реализиране на взаимноприемливи и трайни компромисни решения. За нас по-скоро е явно, че при трайно обрисувалото се разделяне по въпросите и поради на практика изчерпания запас от време за съществени разисквания, виновното решение е да се даде опция на идващия състав на Екологичен потенциал да се върне към тематиката в една естествена работна конюнктура.

Продължаваме да отстояваме позицията, че пакетът „ Мобилност “ не би трябвало да бъде подлаган на гласоподаване в пленарна зала, до момента в който не се реализира необятен консенсус. Очакваме, че ръководителят на Екологичен потенциал Антонио Таяни ще продължи да съблюдава демократичните правила за бистрота и прецизното осъществяване на процедурите от Правилника за активността на Парламента, както и че няма да допусне възникването на нови процедурни и правни неуредици, които да слагат под подозрение легитимността на европейското законодателство. "

Асим АДЕМОВ

Неджми АЛИ

Ангел ДЖАМБАЗКИ

Филиз ХЮСМЕНОВА

Андрей КОВАЧЕВ

Петър КУРУМБАШЕВ

Илхан КЮЧЮК

Ева МАЙДЕЛ

Светослав МАЛИНОВ

Искра МИХАЙЛОВА

Момчил НЕКОВ

Андрей НОВАКОВ

Георги ПИРИНСКИ

Емил РАДЕВ

Сергей СТАНИШЕВ

Владимир УРУЧЕВ
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР