Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност ще се проведе

...
Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност ще се проведе
Коментари Харесай

Съветът за сигурност при президента ще обсъжда модернизацията на армията и Сирия

Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност ще се организира през днешния ден в президентството. Обявената тематика е: " Актуални опасности и закани за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими ограничения ". Основната тематика ще е модернизацията на армията. Ще бъде разисквана и интернационалната конюнктура и заканите за България съществени от развиването на спора в Сирия за което заяви министърът на защитата Красимир Каракачанов в петък.

Проектите за капиталов разход за " Придобиване и поддръжка на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада " и за " Придобиване на нов вид военен аероплан " бяха прегледани на съвещание на Съвета по защита на 4 април. След разискването министърът на защитата Красимир Каракачанов е взел решение да започва процедурата за представянето на плановете в Министерския съвет и за приемането им от Народното събрание.

Проектът за придобиване на съществена бойна техника за Сухопътните войски е за 150 броя бойна и специфична техника за три батальонни бойни групи, на системи и в допълнение съоръжение. Проектът е за 12 години с планирана стойност 1,22 млрд.лв. (без Данък добавена стойност, мита, налози и т.н). От тях за системи и в допълнение съоръжение са планувани 200 млн лева.Проектът " Придобиване на нов вид военен аероплан " е за 16 броя самолети на два стадия по осем самолета. Първите самолети следва да бъдат доставени до две години от подписване на контракта. През първия стадий, който е финансово обезпечен с 1,5 милиарда лева би трябвало да се доставят не по-малко от 8 броя бойни самолети.

На 9 януари Консултативния съвет за национална сигурност реши да бъде готова нова стратегия за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили на Република България, която да обхване интервала от 2020 до 2030 година След съвещанието тогава президентът разгласи, че приветства признатия от държавното управление проект, съгласно който до 2024 година разноските за защита би трябвало да бъдат до 2% от Брутният вътрешен продукт. До 30 септември т. година би трябвало да бъде осъществен обзор и при нужда актуализиране на проекта за повишение на разноските за защита по-рано.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР