Засаждане на арпаджик през есента – как и кога се

...
Засаждане на арпаджик през есента – как и кога се
Коментари Харесай

Засаждане на арпаджик през есента – как и кога се сади

Засаждане на арпаджик през есента – по какъв начин и по кое време се сади? През есента съвсем всички аграрни работи са прекратени. Градинарите към този момент са изорали градините си и са създали зимнина от добитите зеленчуци. Сега към този момент могат да се отдадат на заслужена отмора чак до пролетта.

Ако обаче сме доста нетърпеливи и не ни се чака до пролетта, има неща, които може да засадим в този момент през есента. Една от вероятните варианти е да засадим марули през есента . Или пък чесън и лук , които да оберем напролет. Възможни варианти за засаждане и засяване през есента съставляват още:

  • аспержи
  • шалот
  • моркови
  • спанак
  • ревен
  • артишок
  • земна ябълка

В края на Октомври е уместно да засадим арпаджик. И в границите на 2 месеца ще можем да се насладим на зеления лук, който ще израсте. И по този начин, да забележим по кое време и по какъв начин се сади арпаджик през есента?

Засаждане на арпаджик през есента

Тъй като развъждането на лук посредством засяване на семена в почвата е много сложна задача, доста градинари избират да отглеждат тази просвета посредством засаждане на арпаджик. За хората, които не са чували тази дума и не знаят какво е арпаджик, то дано да разбираем. Арпаджик са  дребните главички кромид лук , които се продават като разсад за засяване в градините (през пролетта или есента). Характерно за лука арпаджик е това, че той се получава от семената на кромида.

Лукът устоя сносно на намаляване на температурата. Така младият разсад елементарно понасят рухване на термометъра до -1 °С, а при възрастните растения – до -5 °С. Най-благоприятните температурни индикатори за пълностоен напредък и развиване на лука са 12–26 °С.

Предпосадъчна подготовка на арпаджика може да включва калибриране по фракции. Малките глави се приготвят за засаждане, като се употребява всеки подобаващ способ: стопляне, накисване, отнасяне с органически разтвор или стимулатор на растежа, както и рязане на върха.

Накисването на арпаджика е един от най-хубавите способи освен да осигурите положително оцеляване на луковиците, само че и да ги дезинфекцирате изцяло. За задачата посадъчният материал би трябвало да се залее с гореща вода, чиято температура е 45–50 ° C, за 10–15 минути. След това луковиците би трябвало да се охладят, като се потопят в студена вода.

Третиране със стимулатор на растежа

Много градинари са съумели да ревизират от персонален опит, че засаждането на лук, третирано със особено лекарство за стимулиране на растежа, дава високи резултати. За тези цели може да използваме и разтвор на комплицирани торове, в който би трябвало да накиснем посадъчния материал за минимум 5 часа.

Необходимо е да се изберат артикули, които форсират образуването на корени и извличането на перото, въз основа на самостоятелните желания и финансови благоприятни условия. Ако желаем, може да използваме ефикасни национални способи за обработка , преди да засадим лука в почвата.

Най-често срещаните естествени средства, употребявани за накисване, са разтвори въз основата на калиев перманганат, меден сулфат, пепел и готварска сол.

  • За да приготвим разтвор от меден сулфат , прибавяме 1 чаена лъжичка от веществото в кофа с вода и накисваме посадъчния материал за 15 минути.
  • Слаб разтвор на калиев перманганат дезинфекцира луковиците не по-малко дейно, унищожавайки множеството нездравословни бактерии и патогени на гъбични инфекции.
  • За да се получи богат на калий разтвор от пепел , чаша пепел се разтваря в 5 литра вода и посадъчните луковици се спускат в нея за 5-10 минути. След това луковиците се изсушават добре и се засаждат на мястото. Пепелта обезпечава на растенията цялостен комплекс от потребни микроелементи, покачва имунитета им и надеждно защищава луковиците от зараза от разнообразни типове изгниване.
  • Добри резултати дава и физиологичен разтвор , подготвен в размер на 1 супена лъжица морска сол за 1 литър вода. Луковиците за засаждане, авансово загряти за 5-10 минути, се спускат в разтвора за 3 часа. В края на тази процедура разсадът би трябвало да бъде добре почистен и изсушен, след което да се употребява за засаждане в почвата. Солевият разтвор идеално защищава растенията от доста рискови вредители, в това число акари и трипси.

Подготовка на почвата за засаждане на арпаджик през есента

Преди да оформим лехата за засаждане, първо би трябвало да разберем каква почва харесва лукът. Тази просвета дава най-хубави резултати, когато се отглежда върху плодородни глинести почви с добра аерация и pH над 6,0. Добри прародители за лука са ръжта и краставиците, както и множеството представители на кръстоцветните.

Съвместната сеитба на лук и моркови ги защищава от доста рискови вредители!
Препоръчително е да подготвим лехата авансово. Преди да засадим арпаджика, почвата в лехата би трябвало да бъде добре наситнена, като се отстранят всички бурени и растителни останки. Ако желаем, можем също да използван комплицирани минерални торове (100 г/м²) или да прибавим органична материя (5 кг/м²) в почвата.

Правим повдигната леха , която би трябвало да се изравни с весло. След това можем да стартираме да изкопаваме и приготвяме траншеите за засаждане: те би трябвало да бъдат щедро напоени с вода и към всяка да се добави дървесна пепел или натрошени тютюневи листа (за отбрана против луковата муха).

Препоръчваме засаждане по универсална скица – оставяме 20–25 см сред редовете и 5–10 см сред засаждането на луковиците в един ред. Не би трябвало да вършим грешката да засадим лука дълбоко. Оптималната дълбочина би трябвало да бъде 3–5 см, защото превишаването на този индикатор потиска развиването на луковиците и предизвика тяхното изваждане. Ако следваме рекомендациите за това какъв брой надълбоко да засадим лука през есента, първите растения ще се появят 8-10 дни след засаждането.

На собствен ред, разсадът, засаден прекомерно незадълбочено, ще изсъхне след време и ще изпитва липса на влага. След засаждането на луковиците траншеите би трябвало да се поръсят с пръст и лехата да се мулчира с изгнили дървени стърготини или компост . Слагаме пръчки за правене на тунел и покриваме лехата с найлон.

Грижа за арпаджика

Вече разбрахме по какъв начин и по кое време да засаждаме арпаджик през есента. Следващата стъпка е вярната грижа за насажденията, която се състои в постоянно разрохкване на почвата (на всеки 2 седмици), премахване на плевелите, поливане и наторяване.

Напояването би трябвало да се прави съгласно потребностите, според от климатичните условия във вашия район. В същото време би трябвало да се има поради, че остатъкът от влага, както и нейният недостиг, оказват отрицателно въздействие върху растежа и развиването на растенията.

Що се отнася до торенето, на небогати почви се предлага да се прави на няколко стадия:

  • 2 седмици след появяването на растения – поливане с тор от лопен (или 1 кг оборски тор на 10 литра вода);
  • по-късно, преди поливане, поръсване с минерални торове (карбамид, комплициран тор азот-фосфор-калий).

Засаденият арпаджик в края на Октомври и началото на Ноември може да ви даде годишна продукция след към 2 месеца. И по Нова година да имате свеж зелен лук непосредствено от градината!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР