Зърнопроизводители от цялата страна излизат на национален протест. Те недоволстват

...
Зърнопроизводители от цялата страна излизат на национален протест. Те недоволстват
Коментари Харесай

Зърнопроизводители излязоха на национален протест

Зърнопроизводители от цялата страна излизат на народен митинг. Те недоволстват против „ безконтролния импорт на зърно от Украйна ”.  Очакват се шествия със земеделска техника на доста места в страната, главно Бургас, Добрич и Ямбол.

Производителите упорстват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-много то да не бъде смесвано с българската продукция. Протестът ще е ориентиран и против високите цени на торовете, с които се обработва почвата.

Асоциацията на зърнопроизводителите е обединила 12 членки на Европейския съюз под обща декларация, която ще бъде импортирана на 15-и септември на неофициален съвет на министрите на земеделието от Европейски Съюз. Тежкотоварна техника ще се движи към Карнобат, тъй че евентуално придвижването ще е затруднено.

Според Теодор Иванов има съмнения, че украинското зърно се внася със занижен фитосанитарен надзор. „ Искаме българското зърно да бъде разграничено от украинското “, съобщи той

По думите на Николай Киров, ръководител на зърнопроизводителите в Бургас, българският слънчоглед не се изкупува, а складовете са цялостни с украински. „ Колегите от Украйна, притиснати от рецесията, продават под себестойност “, твърди той.

За Красимир Пейчев от Карнобат украинците не създават продукция, отговаряща на европейските стандарти. А главният фактор за по-доброто изкупуване на украинското зърно е по-ниската цена. Зърнопроизводителят Симеон Стойков се надява българската продукция да стане конкурентна.

В Монтана зърнопроизводители също се събраха на митинг. Колона от земеделска техника ще премине по едни от основните булеварди в града.

„ Основно настояванията са да се спре вноса на украинско зърно, което трябваше да премине директно през страната, а не да застоява тук “, акцентира Веселка Василева, ръководител на Асоциацията на зърнопроизводителите в района.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР