Зърнопроизводители настояват Европейската комисия да предприеме незабавни мерки, за да

...
Зърнопроизводители настояват Европейската комисия да предприеме незабавни мерки, за да
Коментари Харесай

Недоволство на зърнопроизводителите: Ще бъде ли спрян вносът от Украйна

Зърнопроизводители упорстват Европейската комисия да предприеме незабавни ограничения, с цел да бъде спрян вносът на зърно от Украйна. Те стимулират настояването си с цялостните хранилища със зърно от миналогодишната годишна продукция и загубите, които търпят сега поради безмитния импорт на жито и слънчоглед.



Оттам упорстват страната да ги отбрани при липса на ограничения от страна на Европейска комисия, по този начин както се случи в Полша и Унгария. Предстои и среща с министъра на земеделието Явор Гечев, на която ще бъдат разисквани настояванията на зърнопроизводителите.

Цените, които сега се оферират на българските производители, са доста под себестойността, на която нашата стока е създадена, разяснява в ефира на „ Здравей, България ” Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Само за слънчогледа има към 400 млн. евро загуби за българските производители, в случай че цената остане такава, каквато е сега, добави той. По думите му помощта от 16 млн. евро, която Европейската комисия е отпуснала за България, е „ присмехулно дребна сума ”.

Проданов разяснява още, че поддържат контакт със зърнопроизводители от други страни, които са наранени от вноса на зърно от Украйна, като обмислят взаимни митинги в Брюксел, в случай че не бъдат изпълнени настояванията им.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР