Зърнените култури в Добруджа са в критично състояние заради продължителното

...
Зърнените култури в Добруджа са в критично състояние заради продължителното
Коментари Харесай

Прогнозират нисък добив на пшеница заради сушата


Зърнените култури в Добруджа са в сериозно положение поради продължителното засушаване и температурните амплитуди, съобщи Българска национална телевизия.

За тази година област Добрич са засети 1,300 млн. декара с пшеница, а зърнопроизводителите обмислят разораване на част от площите с хлебно зърно и предвиждат големи загуби.

Зърнопроизводителят Валентин Василев отглежда към 3000 дка с пшеница в региона като до този миг половината от тях са пропаднали.

Василев изясни, че за втора поредна година в Добруджа има суша и добави, че обстановката е трагична и полето наподобява отчайващо.

В района дъжд не е падал от септември, а общото количество превалявания от началото на октомври до края на март е едвам 150 литра на декар, при норма от 280 литра за последните 60 години. Сушата е засегнала цяла Североизточна България, като на някои места към този момент е с необратими последствия.

Проф. Иван Киряков, завеждащ отдел " Селекция на зърнено-житни и бобови култури " в Добруджанския аграрни институт съобщи, че аргументите за неприятното положение на зърнените култури са сложни – рисковото засушаване, мощните ветрове, както и огромните температурни амплитуди.

" Надявам се в границите на 7-8 дни да паднат дъждове, тъй като в противоположен случай добивите ще бъдат редуцирани доста - 30-40%, само че ще има добиви. Ако не паднат дъждове обаче, какво вършим? ", пита Киряков.

Професорът изясни, че сега обстановката във връзка с зърнените култури е сериозна, само че не и трагична и посъветва земеделците да не вършат нищо, тъй като при едно разораване на площите и липса на дъждове през май месец те единствено ще натрупат още по-големи разноски.

Според Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, в случай че до 15-ина дни няма дъжд, това ще бъде пагубно за реколтата от пшеница.

Тя акцентира, че земеделците в региона всеобщо са доста обезпокоени, изключително в регионите край Шабла и Каварна.

Зърнопроизводителите очасват помощ от Министерството на земеделието, храните и горите в сериозната обстановка - в случай че не с директно финансиране, то най-малко с по-ранно погашение на дотациите за тази година.

Освен пандемията от ковид, сушата е огромен проблем и за други европейски страни. На континента от десетилетия този зима беше най-топлата, а пролетта с малко превалявания. Това значи, че доста европейски страни са застрашени от водни рецесии.

В Полша свещениците приканиха популацията да се моли за превалявания. В страната поради сухата пролет се разпалиха доста пожари.

Правителството във Варшава обмисля разширение на резервоарите и системите за напояване, а локалните фермери към този момент предизвестиха, че поради сушата цените на хляба и зеленчуците ще скочат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР