Заради войната в Украйна Международната федерация по спортно катерене (IFSC)

...
Заради войната в Украйна Международната федерация по спортно катерене (IFSC)
Коментари Харесай

Екстремните спортове 20-26 февруари 2022

Заради войната в Украйна Международната федерация по спортно катерене (IFSC) анулира провеждането на кръг от Световната купа по боулдър и скорост, който беше планувано да се организира в Москва при започване на април. Решението е взето след съвещания с Комисията на спортистите - орган, който реализира връзката сред спортистите и федерацията.

На среща с управлението на Украинската федерация президентът на интернационалната федерация Марко Сколарис е изразил взаимност на ръководената от него организация и на цялата катерачна общественост с украинския народ. В момента се разисква коя страна да бъде определена за хазаин на надпреварата.

 Транго Тауър

Полска експедиция е в Пакистан, с цел да направи опит за първо зимно нанагорнище на Безименната кула на Транго (6286 м) по английския маршрут. Това е първият маршрут (1100-метровата линия на Южната стена, VI, 5.10, А2), по който гранитната кула е изкачена за първи път - през 1976 година, от четирима британци. Сегашната полска експедиция включва Януш Голомб, Мачией Кимел и Михал Крол. Тук би трябвало да се посочи, че вероятно нанагорнище на Транго би било в границите на календарната, само че не и на метеорологичната зима. И въпреки всичко изискванията и компликацията на катерене сигурно ще се разграничават значително от тези при летните изкачвания.

По Транго Тауър има към 10 маршрута, а първото и само към този момент българско нанагорнище е осъществено през 1998 година, по словенския маршрут (от югоизток) от 6-членна експедиция, водена от Николай Петков.

 Марсел Реми

Най-възрастният деен катерач на планетата навърши 99 години . Социалните медии бяха изпълнени тази седмица със фотоси от рождения ден на швейцареца Марсел Реми, който води маршрут в зала за катерене. След като загрява добре, 99-годишният мъж изкатерва 16-метров маршрут с категория 4с, с долна осигуровка. Марсел е татко на известните алпинисти Ив и Клод Реми. Преди 5 години, на 94-годишна възраст мина 450-метровата линия “Miroir de l` Argentine ” 5a в Швейцария. Две години по-късно направи опит по различен мултипич маршрут, изкатери първото въже с категория 5с, само че последвалият надвес го затрудни и възрастният мъж реши, че ще би трябвало да потренира, преди да се върне за нов опит. Очевдино тренировките не престават, а в това време швейцарският планинар беше весел с торта от другари, които споделиха, че Марсел е същинско ентусиазъм за тях.

 Поход

Организаторите на обичайния зимен фестивал в х. Плевен взеха решение да дават събраните от събитието пари в помощ на планинския лидер Дамян Петков, който пострада при случай на Северната стена на връх Вихрен. Заради интервенция и дълготрайно възобновяване той няма да може да упражнява специалността си няколко месеца, изясни основният уредник на феста - алпинистът Мартин Маровски. Традиционно десетки хора се събраха в хижата в сърцето на Северен Джендем, с цел да практикуват обичаните си зимни спортове, а уредниците оповестиха, че приготвят и лятно издание , което ще включва скално катерене, каньонинг, втурване с алпийски тролей, с байкове, походи,. Освен това, ще има проведен огромен палатков лагер и външна сцена с музика, филми и презентации.

---

Новините следете в рубриката ни .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР