Заради влошаването на епидемичната обстановка - особено в морските ни

...
Заради влошаването на епидемичната обстановка - особено в морските ни
Коментари Харесай

Увеличават се заразените ученици: МОН спира подаването на заявки по програмата Отново заедно

Заради утежняването на епидемиологичната конюнктура - изключително в морските ни курорти, Министерството на образованието стопира подаването на документи по Националната стратегия " Отново дружно ". По тази стратегия деца летуваха гратис на море и планина. В същото време 36 гимназисти от Пловдив, които са били на лагер в Приморско, отвън тази стратегия - са позитивни за COVID-19. Децата са на домашно лекуване.

След летуване в Приморско по програмата има позитивни за COVID-19 възпитаници от Враца и Кюстендил, обясниха през днешния ден от министерството.

" Знаете всички за последните данни за влошената епидемиологичната конюнктура, за зачестилите случаи на заразяване с COVID-19, за откритите случаи на инфектирани възпитаници в някои от курортите на съответните лагери. Поради тази причина считано от през днешния ден взехме решение, че е най-уместно да предприемем тези дейности ", съобщи Грета Ганчева, Дирекция " Приобщаващо обучение " към МОН.

Нови поръчки няма да се одобряват, само че тези, постъпили до 16 август, ще получат финансиране. Вече е планувана почивката на повече от 2500 деца, като просветното министерство чака инструкции от здравното по какъв начин това да стане безвредно.

Най-вероятно ще се понижи броят на децата в хотелите. В същото време, още веднъж след отмора в Приморско, 36 възпитаници от математическата и британската гимназии в Пловдив се оказаха позитивни за COVID-19. Те също са били на лагер, само че не по програмата на министерството, а посредством туроператор. Не може да се откри дали учениците са се заразили в курорта или са отпътували към този момент заболели.

" Не са били локализирани на едно място, посещавали са нощни заведения, магазини, заведения за хранене, тъй че е доста мъчно да се дефинира къде тъкмо е станало мястото на заразяването, още повече, че има деца, които са били с недоволства още по време на престоя ", добави доктор Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

В момента всички възпитаници са на домашно лекуване и са карантинирани. Децата не са били имунизирани. Не COVID-19, а най-вероятно вирусна чревна зараза е причина за признатите в разложката болница 13 деца. Те са от София и са били на състезателен лагер в Банско. Три от тях към този момент са изписани, другите остават в болничното заведение, само че са добре.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР