Заради усложняващата се епидемична обстановка Областният оперативен щаб (ООЩ) предлага

...
Заради усложняващата се епидемична обстановка Областният оперативен щаб (ООЩ) предлага
Коментари Харесай

Грипна ваканция за учениците в Пловдивско


Заради усложняващата се епидемиологична конюнктура Областният действен щаб (ООЩ) предлага на РЗИ-Пловдив да издаде заповед на територията на региона грипната зараза да бъде удължена, а учениците да излязат във почивка от сряда. Това заяви заместител регионалният шеф на област Пловдив Даниела Николова след взаимно съвещание на щаба към РЗИ-Пловдив и ООЩ.  В брифинга участваха също шефът на РЗИ-Пловдив доктор Сийка Димчева и Антоанета Кръстанова, представляваща  РУО-Пловдив.

„ Призоваваме родителите и учениците да се съобразят с рекомендациите на лекарите и експертите и да заобикалят визити в комерсиалните центрове и затворени пространства, с цел да се ограничи разпространяването на грипа и острите респираторни болести, които сега циркулират “, съобщи Даниела Николова.

„ Препоръчваме да се носят маски в лечебните заведения, аптеките и дрогериите, както и на местата, където има скупчване на доста хора “, моли доктор Димчева.

На база изразените мнения по подготвеност от всички представители на щаба беше взето решение за удължение на  краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на област Пловдив против разпространяването на грип и остри респираторни болести, считано до 31.01.2023 година включително, както следва:

1. Преустановяване на плановите съвещания на здрави бременни дами и деца.

2. Преустановяване на профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации, които се правят от общопрактикуващите лекари.

3. Преустановяване на свижданията в лечебните заведения.

4. Провеждане на прецизен всекидневен филтър в детските заведения, като болните деца ще се връщат по домовете. Недопускане на работата болни лица от личния състав. Засилена настояща стерилизация на повърхности, играчки и други и постоянно проветряване на пространствата.

5. Преустановяване на визитите на външни лица в обществените домове и домовете за резидентна грижа.

На база на данните за повишената заболеваемост ООЩ  предлага  да се прекрати присъствената форма на образование на учениците в Област Пловдив за интервала от 25.01. до 31.01.2023 година в това число. За същия интервал се прекратява и провеждането на  извънкласни занимания и проведени действия с възпитаници, включващи визити на музеи, изложения, естествени обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планувани екскурзии, зелени учебни заведения, туристически пътувания и други

По данни на РУО-Пловдив броят на отсъстващите възпитаници към 20 януари е 20,06 % при 13.57% за предходната седмица, а при педагогическия личен състав е 7,72% при 5.23% от предходния интервал.

РЗИ-Пловдив следва да издаде заповед за въвеждане на противоепидемични ограничения на територията на Областта.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР