Заради усложнената епидемична обстановка в Бургаска област областният управител Стойко

...
Заради усложнената епидемична обстановка в Бургаска област областният управител Стойко
Коментари Харесай

Бургас въвежда спешни COVID мерки

Заради усложнената епидемиологична конюнктура в Бургаска област регионалният шеф Стойко Танков свика следващия Областен съвет по опазване на здравето, който се организира онлайн. Директорът на РЗИ-Бургас доктор Георги Паздеров показа обширен разбор на епидемиологичната конюнктура в Бургаска област.

Новозаразените в област Бургас доближиха 1361 новозаразени на 100 000 . Най-голям % – 17%, новозаразени при децата се следи във възрастова група 10-19 години. Директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева заключи за региона, че се следи завишаване на отсъстващите възпитаници заради заболеваемост, карантина или отсъстващи възпитаници по решение на родителите. Също е ситуацията и при учителите, педагогическия и непедагогическия личен състав.

Предвид значително повишаване на заболеваемостта в област Бургас членовете на Съвета взеха решение да се приложат спомагателни противоепидемични ограничения за въвеждане в незабавен порядък за ограничение разпространяването на болестта, както и за понижаване на идния напън върху здравната система: Увеличава броя на Коронавирус леглата в региона на 466, с включени 36 кревати за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

За интервала от 24.01.2022 година до 28.01.2022 - Преминаване в образование в ОРЕС на учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 класове във всички общини, като се изключи община Руен.

За учениците от 1 до 4 клас, както и за учениците от 7, 10 и 12 класове остава присъствения образователен развой във всички общини, при съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Директорите на образователните заведения според съответната конюнктура в даденото учебно заведение да могат да вземат решения за прекратяване на присъствените занятия. Преустановяване разбъркване на деца от разнообразни паралелки в целодневна форма на образование.

Допускане на деца в обекти с публично предопределение  - МОЛ, кина, заведения за хранене и други,  единствено в наличието на родител/настойник.

Преустановяване присъственото образование във ВУЗ , като се изключи на практика извършения за студенти по медицина, стоматология и други при нужда и изпити при недопускане повече от 10 души в стая/зала и съблюдаване на условията за Зелен документ. Преустановяване провеждането на всеобщи мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни начинания, фермерски пазари и базари (извън записаните като обекти с публично предназначение), и други при които не е допустимо използване на така наречен „ Зелен документ “ за наличие.

Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и други Ограничаване на публиката на културни, театрални и други мероприятия – до 50% и показване на наложителен Зелен документ.

Спортни мероприятия да се организират без аудитория, като присъстващите на мероприятието да са със наложителен Зелен документ. Мерките ще влязат в действие от 24 януари 2022 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР