Заради споровете между София и Скопие Съветът на ЕС трябва

...
Заради споровете между София и Скопие Съветът на ЕС трябва
Коментари Харесай

ЕК готова да радели РСМ от Албания в преговорите


Заради разногласията сред София и Скопие

Съветът на Европейски Съюз би трябвало да утвърди преговорните рамки със страните

Урсула фон дер Лайен ще одобри в понеделник премиера на РСМ Зоран Заев

Европейската комисия не изключва да се наложи Република Северна Македония и Албания да стартират по друго време договарянията за присъединение към Европейски Съюз, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Брюксел.

Становището на Европейска комисия остава непроменено - бихме желали първата междуправителствена конференция и за двете страни да бъде свикана допустимо най-скоро, тъй като са изпълнили изискванията, уточни представител на комисията. Той разясни, че за тази цел Съветът на Европейски Съюз би трябвало да утвърди преговорните рамки.

По думите на представителя еврокомисарят по разширението Оливер Вархей е на мнение, че в случай че по разногласието за РСМ не се получи единодушие, допустимо е да се обмисли делене на двете страни. Говорителят разясни, че сходно решение е напълно в ръцете на Съвета на Европейски Съюз.

Във вторник идната седмица в дневния ред на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси е планувана точка за разширението. В понеделник идната седмица ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ще одобри премиера на РСМ Зоран Заев, заяви през днешния ден представител на комисията. Той означи, че съгласно Европейска комисия Албания е изпълнила всички условия и това ще бъде докладвано на Съвета на Европейски Съюз.

Коментарът идва откакто еврокомисарят по разширението Оливер Вархей съобщи по-рано през днешния ден, че Брюксел би могъл да продължи договарянията с Албания за участие в Европейски Съюз, до момента в който договарянията със Северна Македония изостават.

Пътят на Северна Македония и Албания към участие в Европейски Съюз постоянно до момента се свързваше, а двете страни редом се подготвяха за начало на договаряния. С оглед на това обаче, че кандидатурата на Северна Македония сега е блокирана от България, Вархей съобщи, че тази обстановка би могло да се промени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР