Заради сексапилния поглед на езерносините му очи, волевата брадичка и

...
Заради сексапилния поглед на езерносините му очи, волевата брадичка и
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Пол Нюман и Джоан Удуърд -дългото, горещо лято на една любов

Заради сексапилния взор на езерносините му очи, волевата брадичка и сладострастни устни по него въздишат милиони дами по света. Изкушенията са на всички места, а в Холивуд да им се поддадеш е толкоз елементарно, едвам си намажеш масло на филийката. Обаче Пол не е всеки холивудски артист, жаден за популярност и женско внимание. Затова и всички опити да бъде вкаран в непознато легло през годините остават безуспешни. Не може и да бъде другояче, тъй като в продължение на половин век Пол има очи единствено за една жена. А дамата, с която основават една от най-легендарните актьорски “златни ” двойки за всички времена, е Джоан Удуърд.

 gettyimages-1686481-594x594

Удивително е чувството да се следи развиването във времето на една любовна връзка – от черно-белите фотографии и филмовите фрагменти в техниколор цветове от 50-те през фамилните диапозитиви и лъскави корици на списанията през 70-те и 80-те до изпълнените с деликатност и усеща цветни снимки от 90-те, от които се усмихват богатство, интимно сближили глави, към този момент побелелите съпрузи. Цели 50 години продължава бракът на Нюман и Удуърд, чак до гибелта на артиста през 2008-а. Но нито и за ден през всичките тези десетилетия те не са преставали да са толкоз влюбени един в различен, колкото са били и сега, когато погледите им се засичат за първи път посредством общия им кино сътрудник през горещото лято на 1953-а. Влизат в офиса с климатика, с цел да могат най-малко за няколко минути да се спасят от невъобразимия зной на улицата. И двамата, с изключение на потни и обезводнени, са пресни, пресни в Холивуд, запасени с доста упоритост и вяра да пробият в киното. В главите и телата им незабавно се случва химична реакция с размерите на Големия гърмеж, единствено че непретенциозно се въздържат от външна проява на страстите си. Най-малкото тъй като по това време 28-годишният Пол е женен.

Втората им среща, към този момент като сътрудници, е на сцената на Бродуей, където играят в новата пиеса “Пикник ”. Съвместната им работа още повече разпалва отпреди зародилите усеща, само че, уви, Пол продължава да бъде все по този начин невероятно привързан с брачна клетва.

Народът обаче е споделил, че което е писано на глава, на камък не отива.

Четири години по-късно, през 1957-а, кастинг сътрудниците още веднъж събират младите артисти, този път на снимачната площадка на “Дългото горещо лято ”. Пол играе Бен – непрекъснато скитащ се от град на град прошляк (обаче с осанка за милиони!), който един ден се озовава в дребен и отегчителен град в Мисисипи. Отначало няма желание да се застоява дълго, само че трансформира проектите си най-много поради локалната хубавица Клара Варнър, която се играе от Джоан. И тъй като постоянно изкуството имитира живота, същото се случва и в действителността. След като Пол за трети път вижда Джоан и … Ами да го кажем по този начин: проектите му за остатъка от живота му тотално се трансформират.

 gettyimages-3239391-594x594

Привличането сред основните артисти в “Дългото горещо лято ” е толкоз очевадно, че даже брачната половинка на Нюман, Джаки,е принудена да признае, че сред тях има доста повече от екранно партньорство. Затова, макар че към този момент му е родила три деца, тя не се противи и подписва документите за бракоразвод незабавно откакто филмът потегля по кината. Пол се усеща извънредно виновен поради разпадналия се брак, само че любовта към Джоан се оказва в пъти по-силна от виновността. На 29 януари 1958 година Джоан и Пол се женят в Лас Вегас.

Дълго време Нюман не може да повярва на шанса си. “Тя беше толкоз съвременна и самостоятелна, а на мен ми се постановяваше да я увещавам, че не съм толкоз тъп, колкото наподобявам. ” Само че от нейна позиция нещата въобще не стоят по този метод. Tя признава, че Пол в никакъв случай не я е отегчавал, а комбинацията от похот, почитание и самообладание, която му е присъща, дефинитивно е спечелила сърцето й.

Веднага след сватбата младоженците отпътуват на меден месец в Европа. Пресата отразява всяка тяхна крачка и скоро те се трансформират в обект на публичното внимание и… боготворене.

 gettyimages-121654046-594x594

През идващите две десетилетия съпрузите, дружно и поотделно, доближават небеса в кариерите си. Партнират си в още доста филми, никой от които обаче не може да засенчи взаимната им работа в “Дългото горещо лято ”. Още преди този филм и много преди брачна половинка си Джоан е дала поръчка, че името й ще се запомни освен в Холивуд, само че и по света. През 1957-а печели “Оскар ” за присъединяване си в “Трите лица на Ева ”. Пол обаче не се дава на фамилната конкуренция и свети в няколко хитови продукции – “Котка върху парещ ламаринен покрив ” (1958), “Хъд ” (1963), “Хладнокръвният Люк ”(1967), “Буч Касиди и Сънданс Кид ” (1969), “Ужилването ” (1973).

През 1968 година Пол за първи път застава от другата страна на камерата. За основната роля в режисьорския си дебют “Рейчъл, Рейчъл ” избира жена си. Само че в тази ситуация не става дума за шуробаджанащина, а за несравним режисьорски усет, тъй като ролята печели на Джоан втора номинация за “Оскар ”. С това фамилията съумява да затвори устата на злонамерената преса, която твърди, че тъй като Джоан се е отказала от кариерата си поради него, с този филм Нюман се пробва да й върне жеста като я качи назад на коня.

Двойката рядко дава изявленията, а персоналния си живот брани с нокти и зъби от светкавиците на публицистите. С течение на времето сполучливият им фамилен им живот се трансформира в легенда. Всички се чудят по какъв начин, по дяволите, двама толкоз сполучливи, красиви и богати хора съумяват да останат дружно толкоз години. И то в Холивуд!

 gettyimages-517261906-594x594

Разбира се, и този като всеки един различен брак по света, не е лишен от сложни моменти и не всеки път е вървял гладно по релсите на живота. Семейството има три дъщери, грижите за които падат напълно на плещите на Джоан. Пол е заседнал до уши в работа, а и както ще признае години по-късно, първоначално по никакъв начин не му е идело отръки да бъде татко. Освен това ползите на двамата са разнообразни като слънцето и луната. Джоан обича операта и балета, а Пол – бирата и автомобилните надпревари. В един миг стартират да циркулират клюки, че в края на 60-те Пол е имал извънбрачна връзка с друга актриса. Двойката обаче и в това тестване остава обединен тим и излиза с публично изказване в пресата, с което отхвърля това да е истина. Едно от станалите паметни изявления на Нюман е точно във връзка изневярата и гласи: “Като си имам пържола у дома, за какво ми е да си поръчвам хамбургер на открито? ” Малцина обаче знаят какво е продължението: “Хората остават дружно, тъй като по този начин желаят, а не тъй като вратата е заключена. ”

Хората имат вяра в любовта им. Вярват, че такава спокойна, дълга и плодородна обич в действителност е допустима. Защото го виждат. А и тъй като очевидците говорят…

В началото на новото хилядолетие служителка в музея на Аризона споделя пред медиите едно персонално прекарване, което я раздрусало радикално. “Вървя си един ден сред обособените здания на музея и виждам скамейка, на която има двама души. Мъжът беше легнал и положил глава в скута на дамата. Направо тръпки ме побиха, тъй като почувствах по какъв начин любовта като че ли се носи на талази от тях. Особено когато видях с каква деликатност тя прокарва ръка през косите му. И си помислих: “Каква красива двойка! Толкова са остарели, а към момента наподобяват доста влюбени. ” Продължих си пътя, тъй като беше невъзпитано да продължа да ги зяпам. Само още един път си разреших да се обърна и тогава прозрението ме удари гръм от ясно небе, тъй като във старата двойка разпознах Пол Нюман и Джоан Удуърд. ”

 gettyimages-562826241-594x594

Пол и Джоан доближават до дълбока напреднала възраст, живеейки в мир и съгласие в огромната си селска къща в Кънектикът. В директно съседство живее и една от дъщерите им, Лизи, със фамилията си. Голяма част от последните си години дружно двойката посвещава на разнородни филантропски действия, измежду които са учреденият през 1980 година The Scott Newman Center, имащ за цел да подкрепя медицински служащи и учители, както и центърът The Hole in the wall Gang Camp, който обезпечава безвъзмездни летни лагери за заболели деца с тежки диагнози. Съпрузите организират и сериозна лобистка активност за запазването на земите в покрайнината на родния им град Уестпорт, Кънектикът. През 1990 година 60-годишната тогава Джоан се дипломира в колежа “Сара Лорънс ”… по едно и също време с щерка си Клиа. Официалната тирада на тържеството във връзка завършването на випуска държи брачният партньор й.

Пол Нюман почива от рак на 29 септември 2008 година Умира в дома си, в фамилното легло, до Джоан, която лежи до него, стиснала ръката му. Последните му думи преди да издъхне са: “ Беше привилегия за мен да бъда тук. ”

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР