Заради размножителния им период зачестяват сигналите за змии във Варна.

...
Заради размножителния им период зачестяват сигналите за змии във Варна.
Коментари Харесай

Община Варна иска да назначи професионален ловец на змии

Заради размножителния им интервал зачестяват сигналите за змии във Варна. Морската община е единствената в страната, която за поредна година търси да назначи човек, който да лови влечугите. Поради особеностите на специалността претендентите са малко.

Пролетта към този момент е тук и е време за разходка, само че в парка би трябвало да се внимава за скрити в тревите влечуги. Затова община Варна търси змиеловец. Изискванията обаче са строги. „ Първо, да не ги е боязън от змии. Второто е да имат позволение за изключенията от биологичното развиване по Наредба 8 на Министерство на околната среда и водите, с цел да могат да разпознават и да знаят кои типове са предпазени и кои типове не са предпазени ", разкри Георги Георгиев, шеф отдел " Дейности по отбрана на популацията " в община Варна.

В продължение на няколко години Боян Благоев е заемал тази служба. За него чувството да хванеш змия е несравнимо. „ Усещането е тръпка, адреналин. Мен също ме е боязън, само че би трябвало да реагираш вярно. Реагираш вярно - нямаш проблеми. Не реагираш вярно - отиваш при доктора ", споделя ловецът на змии. Сега обаче Боян е обезверен, тъй като заплащането му се коства ниско.

Докато бъде назначен човек на тази позиция, заплахата остава, даже и в случай че змията не е отровна. „ Същото нещо е като да се убодете на ръждясал гвоздей. Влечугите се хранят с плъхове, които знаем всички, че разнасят болести. Има отрови по зъбите, които, откакто ви захапе, вероятността да отидете на лекар е същата като отровна-неотровна. Още повече, че доста хора не са осведомени каква змия ги е ухапала ", предизвестява Боян Благоев.

По Черноморието отровните змии, които можем да срещнем, са два типа - пепелянка и вдлъбнаточел смок. Боян дава и скъпи препоръки при близка среща с влечугото. „ Самообладание, никакви пръчки. Не се гони животното. Всичките влечуги са предпазени от спогодба, от закон. Нямате право да ги убивате ", споделя змиеловецът.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР