Заради размножителния им период зачестяват сигналите за змии във Варна.

...
Заради размножителния им период зачестяват сигналите за змии във Варна.
Коментари Харесай

Община Варна с интересна обява за работа, имате ли качествата?

Заради размножителния им интервал зачестяват сигналите за змии във Варна. Морската община е единствената в страната, която за поредна година търси да назначи човек, който да лови влечугите. Поради особеностите на специалността претендентите са малко.

Пролетта към този момент е тук и е време за разходка, само че в парка би трябвало да се внимава за скрити в тревите влечуги. Затова община Варна търси змиеловец. Изискванията обаче са строги. " Първо, да не ги е боязън от змии. Второто е да имат позволение за изключенията от биологичното развиване по Наредба 8 на Министерство на околната среда и водите, с цел да могат да разпознават и да знаят кои типове са предпазени и кои типове не са предпазени ", разкри пред NOVA Георги Георгиев, шеф отдел " Дейности по отбрана на популацията " в община Варна.

В продължение на няколко години Боян Благоев е заемал тази служба. За него чувството да хванеш змия е несравнимо. " Усещането е тръпка, адреналин. Мен също ме е боязън, само че би трябвало да реагираш вярно. Реагираш вярно - нямаш проблеми. Не реагираш вярно - отиваш при доктора ", споделя ловецът на змии. Сега обаче Боян е обезверен, тъй като заплащането му се коства ниско.

Докато бъде назначен човек на тази позиция, заплахата остава, даже и в случай че змията не е отровна. " Същото нещо е като да се убодете на ръждясал гвоздей. Влечугите се хранят с плъхове, които знаем всички, че разнасят болести. Има отрови по зъбите, които, откакто ви захапе, вероятността да отидете на лекар е същата като отровна-неотровна. Още повече, че доста хора не са осведомени каква змия ги е ухапала ", предизвестява Боян Благоев.

По Черноморието отровните змии, които можем да срещнем, са два типа – пепелянка и вдлъбнаточел смок. Боян дава и скъпи препоръки при близка среща с влечугото. " Самообладание, никакви пръчки. Не се гони животното. Всичките влечуги са предпазени от спогодба, от закон. Нямате право да ги убивате ", споделя змиеловецът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР