Заради по-ниските от очакваните през зимата енергийни цени еврозоната най-вероятно

...
Заради по-ниските от очакваните през зимата енергийни цени еврозоната най-вероятно
Коментари Харесай

Заради по-ниските от очакваните енергийни цени еврозоната вероятно ще избегне рецесията

Заради по-ниските от предстоящите през зимата енергийни цени еврозоната най-вероятно ще избегне рецесията през тази година. Това е новата оценка на множеството анализатори, интервюирани от " Файненшъл таймс ". През декември множеството анализатори чакаха да се стигне до криза, само че в този момент прогнозите са даже за лек растеж от 0,1 на 100.

Според анализатор от UBS в този момент шансът еврозоната да изпадне в криза е 30 % при 90 % предишното лято, като водеща причина за усъвършенстваните настройки е меката зима и цялостните газохранилища на европейските страни. Смекчаването на казуса с веригите на доставки и мощният трудов пазар също са мотив за оптимизъм, че валутният съюз ще има стопански растеж, въпреки и доста дребен.

JP Morgan предвижда, че еврозоната ще има слаб напредък от половин %, в случай че междинната цена на газа се задържи на равнище към 76 евро за мегаватчас. При предходната прогноза анализаторите залагаха на междинна цената на газа към 155 евро за мегаватчас.

В Давос ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предизвести, че половината от страните в Европейския съюз ще изпаднат в криза.

В същото време гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард даде сигнал, че Франкфурт ще увеличи с 50 базисни пункта водещите лихви на съвещанията си през февруари и през март. Един от огромните въпроси, които икономистите слагат, е къде е салдото сред повишението на лихвите за справяне с инфлацията и толкоз мощното стягане, което би задушило стопанската система и би я тласнало към криза.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР