Заради основен ремонт на най-дългия жп тунел в България -

...
Заради основен ремонт на най-дългия жп тунел в България -
Коментари Харесай

Спират за 6 месеца влаковете по подбалканската жп линия

Заради главен ремонт на най-дългия жп тунел в България - " Козница ", за шест месеца напълно ще бъде спряно придвижването на влакове в този сектор, съобщава Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ). В интервала март-септември пасажерите на БДЖ ще бъдат извозвани с рейсове през региона на ремонтните действия.

НКЖИ ще стартира при започване на март строителните работи по модернизацията на тунела, на стойност 24 млн. лв.. Срокът за привършване на дейностите е 180 дни, оповестява БНР.

Договорът за строителство планува унищожаване на амортизираните жп линия и контактна мрежа, изгребване на съществуващата баластрова призма, създаване на двойна отводнителна система и полагането на дебела бетонна плоча, върху която ще бъде положен нов безнаставов стоманен път. Ще бъде инсталирано и осветяване в тунела.

След приключването на ремонта, скоростта в жп сектора сред Копривщица и Стряма - част от подбалканската жп линия София-Бургас, ще се усили до 85 км/ч. 

" Козница " е издигнат в интервала 1949-1951 година, а последният му междинен ремонт е от 1994-а. Тунелът минава под рида Козница, свързващ Стара планина и Същинска Средна гора. Дълъг е дълъг 5808.60 м и свързва гарите Копривщица и Стряма. В " Козница " има единствено един коловоз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР