Заради общественото напрежение във Враца дали има или няма договор

...
Заради общественото напрежение във Враца дали има или няма договор
Коментари Харесай

Депутатът, отговарящ за серовъглерода във Враца: Не е опасен отпадък

Заради публичното напрежение във Враца дали има или няма контракт за извозването на 110-те тона серовъглерод и какъв брой рисков е той потърсихме притежателя на компания " Камибо " – Станислав Попов. Той е народен представител от септември 2018 година на мястото на Петя Аврамова, която беше определена за министър на районното развиване. От същата година датират и проблемите със съхранявания от него химичен артикул.  Складът му се състои от 11 хоризонтални стоманени резервоара, всеки от който е с размер 80 кубични метра, свързани с общ колектор. Справка в уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Враца сочи за направена по средата на 2016 година инспекция, в която е открито, че " операторът съблюдава експлоатационните условия за сигурност на оборудванията в предприятието ". И също, че то дава отговор на изискванията за пожарна и спешна сигурност. Две години по-късно – май месец 2018-та констатацията е към този момент друга: " Безопасното предпазване се свежда само до поддържане на водно равнище в басейните, където се съхраняват наличните количества въглерод ".
Actualno.com и до момента следи казуса от близко. Днес предлагаме повече детайлности по процедурата, която следва, в изявление със притежателя на " Камибо “.
Г-н Попов, факт ли е договорът ви с компания " Балкан Ресурс " ЕООД – Перник, и какво касае той?
Да, договорът е подписан през май месец. Преди да се стигне до него, взеха проби, с цел да открият качеството на продукта, което е доказано. И качеството на продукта ги удовлетворява. Договорът, който след това сключихме, е за изкупуването и извозването на този артикул от базата на " Химко " - Враца.
В какъв период е контрактувано това да стане?
Първоначално срокът беше малко по-кратък. Но се оказа, че за превозването на серовъглерода са нужни специфични цистерни, които не можаха да открият в България. Закупиха ги от Ротердам, Холандия. И от предходната седмица имам писмо, в което се споделя, че цистерните ще бъдат в България до 10-ти юли. На тази база е избран и срокът, в който стартира товаренето на серовъглерода до 15-ти юли.
 

 
От Ваша страна каква подготовка се изисква?
Оттук-нататък към този момент не. Това, което се изискваше от нас, сме го създали за съхранението. Без системата за обявяване, за което аз разгласих, че си понасяме следствията и няма смисъл да я построяваме, защото продуктът няма да се съхранява там. Всичко останало от нас е изпълнено. Фирмата в този момент би трябвало чисто юридически да се приготви с всички институции за самия метод на транспортиране.
Тоест, нямате към този момент задължения?
Моят ангажимент е това " нещо " да излезе от района на " Камибо ". Оттук-нататък към този момент те са експертите, които ще преценяват кое по какъв начин да се направи. Ние сме сключили контракт с тях. Те са хората, които имат опцията, ресурса и познанията да извършат дейностите по извозването. Ние оказахме нужната помощ. Нужен им беше дебит на вода, електричество и други Осигурени са.
 

 
Чуждестранни експерти ли ще се употребяват или сдружението си има свои?
Мисля, че няма да има потребност от задгранични експерти. Няколко пъти към този момент изяснявам - това не е някакъв рисков боклук, това е артикул. Произвеждали са го десетки години и е пътувал из цялата страна. Доставян е до няколко предприятия и този развой е бил ежеседмичен, транспортът е бил в тонове. Затова не можах да схвана и в този момент като споделиха, че превозването било същински рисково. Напротив. Това се е случвало в едни години, когато техниката за сигурност и всичко останало въобще не беше на това високо равнище. И няма регистриран нито един случай. Използвал се е за произвеждане на изкуствени коприни, за каучук и други А цистерните, в които ще се транспортира, са с двойно дъно, във водна риза са. Реално цистерните ще са същите, какъвто е в този момент резервоарът. Тъй като в България към този момент няма промишленост, която да работи с този артикул, по тази причина се наложи да се търсят цистерни в чужбина и това докара до закъснение от рода на към 15 дни. По първичен график трябваше да приключим до 10-ти юли, само че нямаше нужните цистерни.
Има ли Ваши чиновници в базата?
Служители постоянно е имало. Охрана постоянно е имало.
В медицински справочници написа следното: " Вдишването на въглероден дисулфид (серовъглерод) провокира раздразнение на дихателните пътища с кашлица, хрипове и затруднено дишане, главоболие, отмалялост, психологични промени, меланхолия на централната нервна система, кома, парализа на дишането и гибел. Гадене, повръщане, виене на свят, промени в настроението, заспалост, замъглено зрение също могат да се открият при хора, изложени на остра експозиция посредством инхалация ". Ваши чиновници, защото те са най-близо до този химичен артикул, в случай че фактически има даже незабележим теч, би трябвало да имат някои от тези признаци?
Няма подобен човек. Досега няма нито един подобен случай. А тези хора работят там от години. Четирима до осем бяха преди, а в този момент са повече. Аз персонално съм ходил доста пъти. Не мога да схвана какъв е подтикът на една избрана персона, чиновник на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Враца, само че този човек потвърдено излезе със ужасно доста неистини.
Шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда ли визирате?
Не, Караиванов (бел. ред. - Георги Караиванов, специалист в РИОСВ-Враца) всякога излиза пред медиите. Той влиза вътре, прави си инспекцията. Вътре всичко е наред. В констативния протокол написа, че всичко е наред. После излиза и пред медиите се приказва друго. Първо твърдеше, че нямаме контракт с компанията. После твърдеше, че не са взимани проби, нападайки дори личната си институция. Оказа се, че проби са взимани - и от почвата, и от водата. Резултатите, доколкото знам, са в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Враца, и могат да бъдат изискани от безусловно всеки по формален път. Той твърдеше, че има замърсяване, а няма. Твърдеше, че има теч. А са взети проби от почвата - на 5 метра, на 50 метра и на 500 метра от басейна. И се прави относителен разбор, с цел да се откри дали има разлика. В известие на Регионална инспекция за опазване на околната среда се сочи следното: " Резултатите от осъществените разбори демонстрират, че изследваните индикатори в двете проби до басейните и фоновата проба са съизмерими. От това може да се направи умозаключение, че няма приключване на серовъглерод в почвите и подземните води ". Тогава той скочи и сподели, че проби не са взимани. Твърдеше, че няма акредитирана лаборатория в България. Оказа се, че за огромна част от веществата в София има акредитирана лаборатория. Ние сме подали тъжба против него, по всяка възможност ще има и втора.
Преди малко споменахте, че ще си понесете следствията - какви са те за Вас?
Последствията от това, че не сме построили от предходната година системата за наблюдаване и обявяване и имаме натрапен акт с избрана стойност, който ние ще си покрием. Това е.
В отчет за 2018-та година на Регионална инспекция за опазване на околната среда написа, че при инспекция са установени 9 наставления, касаещи безвредно предпазване на серовъглерод, отбрана на популацията от огромна повреда и екологична злополука. Същите не са изпълнени в период, за което на компанията е формиран акт за административно нарушаване. Това ли имате поради?
Тези констатации са от предходната година. Сега има констативен протокол, от който е видно, че всички наставления - без системата за наблюдаване, и новите от март-април 2019 година - всички са изпълнени. 
 

 
Имате ли Вие терзания по какъв начин ще свърши всичко, или до момента в който не свърши няма по какъв начин да сте спокоен?
Точно по този начин. В момента към този момент всичко е готово. Нашият сътрудник е съвсем подготвен. Остава да оградят един периметър, да се достави един химикал, който е за обезопасяване, не дай си Боже, при повреда. Това е част от стъпките за деяние, които са показани пред Регионална инспекция за опазване на околната среда. Ако инцидентно се появи теч, има химикал, с който се обработва. Те сега и не бързат, тъй като се разбра, че ще се забавят поради цистерните.
Как ще удържите на натиска на локалната общественост, този проблем рефлектира и върху кмета, а скоро са локалните избори?
Ще удържим. Ние вършим всичко допустимо и в последна сметка действителен проблем там не е настъпил. В момента всичко е извънредно преекспонирано. Донякъде беше доста по-прост излаз от обстановката ние да отговорим на всички условия на Регионална инспекция за опазване на околната среда, като в тази ситуация ни остана единствено системата за наблюдаване. И това вещество да не бъде извозено. Тогава по-добре и по-спокойни ли щяха да бъдат всички!? Реално Регионална инспекция за опазване на околната среда не искаше от нас да го махнем, а да отговорим на изискванията. Ако някой беше открил проблем, предписанието щеше да е унищожаване на продукта. Но с цел да няма тази нерешителност у хората, която принудително се всели у тях, взехме решение да го извозим.
Ще си разреша малко отклоняване, само че там се появиха хора, които да дават всякакви изявленията. Един господин, не знам от кое място се е появил и какво обучение има, само че той твърдеше, че една мълния може да го взриви, че това е бомба. Не зная дали прави разлика сред въглерод и водород. Пак наблягам, продуктът е съхраняван там 40 години, когато е работил заводът. Това е единственият законов метод - навън, във вода. Досега не е ли имало гръмотевици!? Как е допустимо да се приказват такива неща и да не понасят никакви последици и за тази суматоха, която основават!?
Даже и министър председателят Бойко Борисов се ангажира с това. Има едно негово изявление, че в случай че би трябвало, държавното управление ще заплати извозването на серовъглерода, само че Вие няма да сте народен представител. Как го приехте?
Ако помните, малко преди този момент бях споделил, че веществото ще бъде извозено. Така, че неговото изявление ми подейства като спомагателен тласък за правотата на решението ми. Ще кажа нещо, което не съм казвал до момента. Аз тогава в действителност бях обезпокоен в какъв период ще стане. С тази компания бяхме провели една среща, предстоеше втора. Но след това нещата се подредиха толкоз добре, като споделиха, че този артикул е задоволително добър, с цел да им свърши съвършена работа. И още един подробност от изявление на Караиванов - че продуктът бил нечист с масло. Не зная той дали има визия по какъв начин се е замервало равнището на серовъглерода. Правено е два пъти годишно с железен кол, който се намазва с грес. Потапя се вътре и серовъглеродът взаимодейства с греста и тя се разтваря. Докъдето е чист прътът, до такава степен е равнището на серовъглерода. Има минимални количества масло или грес, само че то няма различен метод за замерване. А дали е или не е нечист, дори нямаше значение.
Фактически Вие продавате серовъглерода, нали?
Точно по този начин. И доколкото знам, сдружението, което го купува от нас, ще го извози отвън страната. След като се разбрахме с тях, минаха към две седмици, в които да им излезе резултатът от тестът. Дадоха я в Германия или в Турция, не съм сигурен тъкмо.
Тоест, те ще го препродадат?
Точно по този начин. Нали знаете, че в Турция има много текстилна индустрия, произвеждане на тъкани. Мисля, че тъкмо за това ще се употребява.
Имаше рецензии, че компанията, която е поела ангажимент за извозването, е с капитал от 5 лв.. Това тормози ли Ви?
Преди няколко дни компания беше поканена от ДАНС на диалог, в който да уточнят меродавност, опция и подготвеност. Аз не съм участвал на тази среща, само че доколкото знам, от ДАНС са извънредно удовлетворени от подготвеността ѝ да се оправи с това. 
С други институции, с изключение на с Регионална инспекция за опазване на околната среда, имате ли проблем?
Не, ние отговаряме на безусловно всички условия. Абсолютно всичко, което би трябвало, е направено. Единственият проблем е медиен, и то основан от господин Караиванов.
И общински консултант е отправил запитване към кмета на Враца?
Да, доколкото разбрах, Борислав Банчев. В момента в допълнение всяване на суматоха е изцяло ненужно. Всичко към този момент е направено. Договорът го има. Пробите са взети. Въпрос е в действителност на време. А суматоха дали се всява, или не, ние няма по какъв начин да го извозим по-рано, преди да дойдат цистерните. Не е като да стоят някъде до Враца, а ние да нехаем. Просто суматохата и нервността не оказват помощ. 
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР