Заради нулевите или отрицателни лихви (при по-високите суми) по депозитите

...
Заради нулевите или отрицателни лихви (при по-високите суми) по депозитите
Коментари Харесай

Инвестициите в акции – страхотна възможност, ако ги правим с разум и търпение



Заради нулевите или негативни лихви (при по-високите суми) по депозитите от ден на ден хора се обръщат към финансовите пазари, с цел да обезпечат действителна рентабилност върху парите си. Това потвърдиха в 14-ия епизод на подкаста „ На всяка цена “ - Радослава Масларска , ръководител на УС на Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори и Ангел Рабаджийски – член на асоциацията.  

Експертите са безапелационни, че в случай че отидем при капиталов медиатор, той ще оцени рисковия ни профил и ще ни предложи подобаващ за нас артикул. „ С който вие може да се съгласите или не “, добави Масларска. По думите й разновидностите за вложения на финансовите пазари са два – или независимо, само че при нужните знания за това, или в случай че доверим парите си на експерт.  

Къде е салдото сред риск и рентабилност?  

„ Например – инвестиция във съвместен фонд, която е доста добра, в случай че клиентът няма време да ръководи самичък своите спестявания, са нужни към 150 лв.. За пестелив проект, който също е инструмент за регулярно икономисване, са нужни 50 лв. месечно. За една акция в някои от нашумелите в последно време компании на Българската фондова борса, главно в ИТ бранша, са нужни 15 – 20 лв. “, безапелационна е Масларска. Тя предизвести, че би трябвало да се доверяваме само на лицензирани капиталови медиатори. „ Ако някой ви предложи 100 % рентабилност при доста рискова инвестиция, просто се обърнете към различен “, безапелационна е Масларска. Тя добави, че всички огромни капиталови медиатори провеждат и безвъзмездни уебинари или други осведомително – обучителни събития, които целят да оказват помощ на евентуалните вложители да се образоват в света на финансовите пазари. 

 Радослава Масларска

Много е значимо да се реши рискът по отношение на евентуалната рентабилност от инвестицията, разяснява Ангел Рабаджийски. Според него „ има вкус за висока рентабилност, само че ниска толерантност към риска “ измежду българските вложители. Друг значим детайл е времевият небосвод на инвестицията. „ Има хора, които споделят – ние влагаме дълготрайно и рисково, само че при първия спад на пазара и рентабилност от -5%, те споделят „ това не е за нас “, разяснява Рабаджийски.  

Недоволните вложители – като родители, чиито деца не са признати в детска градина  

Миналата седмица IPO-то (първичното обществено предлагане) на „ Син Карс “ направи възторг, а поръчките изпревариха предлагането, поради което мнозина вложители останаха разочаровани и даже желаеха смяна на разпоредбите. „ Това е спортен принцип. Нормално е тези, които не са съумели, да са недоволни. Това е като описите с детските градини. Онези, чиито деца не са признати, са недоволни “, разяснява Рабаджийски. По думите му това е втората компания, която набира капитал през ВЕАМ пазара (бел. ред. - пазар за напредък на дребни и междинни компании, проведен от Българската фондова борса). 

 Ангел Рабаджийски

Радослава Масларска, която работи в медиатора, осъществил IPO-то, разяснява, че общественото предложение е проведено по актуалните правила и може да се намерения за тяхното разширение, тъй че да има повече благоприятни условия.  

Инвеститорите приканват за „ въздържаност “ в обвиняванията против обществени компании  

Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори излезе с позиция, в която приканва да не се хвърлят обвинявания в общественото пространство против търгувани на борсата компании, без да има солидни доказателства за тях. Ангел Рабаджийски е безапелационен, че въпросите „ Монбат “ (бел. ред. – обвиняванията против Атанас и Пламен Бобокови) и „ Гларус “ (бел. ред. – изказванията на Светослав Илчовски против Иван Ангелов) са най-явните, само че не са единствените случаи. Без да има ясни доказателства, се вреди от една страна на миноритарните акционери в тези компании, от друга – върху целия финансов пазар в България, безапелационен е Рабаджийски.  

Санкциите по „ Магнитски “ – тежък удар върху България  

И Ангел Рабаджийски, и Радослава Масларска обявиха, че гледат с любознание какво ще се случи със глобите против шестима българи по световния пакт „ Магнитски “. Засега в листата няма обществени компании, само че казусът е невиждан.  

Според Масларска това е „ позор “, само че и сигурен сигнал, че трябват съществени промени в правораздаването и битката с корупцията. Това е единственият метод да притеглим задгранични вложители, разясниха специалистите, които се надяват да не се нанесе „ тежък удар върху нежния финансов пазар у нас “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР