Заради кризата с коронавирус осмото издание на Международния фестивал за

...
Заради кризата с коронавирус осмото издание на Международния фестивал за
Коментари Харесай

Отлагат кинофестивала „Златната липа“ за 2021 година

Заради рецесията с ковид осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „ Златната липа “, който се организира в Стара Загора, няма да се състои през 2020 година. Това оповестява Магдалена Ралчева, негова създателка и шеф на фестивала. Тазгодишното издание трябваше да се състои от 30 май до 3 юни 2020 година, а екипът до последно се надяваше, че пандемията ще завърши с настъпването на пролетта и провеждането му въпреки всичко ще е допустимо. 
„ Затова не спирахме да работим по организацията на събитието. В средата на април към този момент сме изцяло подготвени с програмата, само че последните прогнози и развиването на пандемията в света ни накараха да вземем сложното, само че само вярно решение - да отложим провеждането на VIII фестивал „ Златната липа “ за 2021 година “, споделя Ралчева. Причина за решението е и възбраната за осъществяване на културни събития от Културния календар на община Стара Загора до септември тази година. Тя благодари на общината и на кмета на града Живко Тодоров за дългогодишната поддръжка и за това, че вършат всичко допустимо кинофорумът да се развива и утвърждава. " Това е скъпо, тъй като заставайки зад реализирането и на други значими културни събития потвърждават, че културата и изкуството в този град са приоритет, а това не се случва постоянно ", прецизира Ралчева. 
Вече са планувани новите датите за следващата година - от 29 май до 2 юни 2021 година. В програмата на кинофестивала идната година ще бъдат включени заглавията, създадени през 2019-а и по разнообразни аргументи са с изключително място в нея. Определеното при започване на годината интернационално жури на „ Златната липа 2020 “, за чиито задгранични членове са били закупени и самолетните билети, ще бъдат и в състава на журито през идната година, прецизира създателката на форума. Тазгодишният притежател на премията „ Златна липа “ за повсеместен принос в киното, ще бъде непокътнат в загадка и тя ще му бъде връчена следващата година. „ Той е мъж, обичан български артист, който играе извънредно интензивно и в киното, и в телевизионните сериали, както и на театрална сцена “, споделя Магдалена Ралчева.
Тя споделя, че в програмата на осмото издание на „ Златната липа “ ще има тъкмо 45 ленти и форматът ще се резервира и в идващите издания, а уредниците са решили да слагат в ясна рамка броя на участващите заглавия. „ Опитът от предходните издания ни сподели, че когато заглавията са повече, феновете нямат опция да видят огромна част от тях и даже ние като уредници нямаме опция да представим доста от филмите повече от веднъж “, изяснява създателката на форума. 
Магдалена Ралчева разкрива какво е трябвало да видят феновете на кинофестивала тази година и кои филми най-вероятно ще прескочат в програмата през 2021 година. Селекцията от конкурсни филми още веднъж е била от 9 заглавия, които е трябвало да се състезават за премиите „ Златна липа “ в обособените категории.
Българският филм в конкурсната стратегия е филмът на Стефан Командарев „ В кръг “ - " изключителна лента, която демонстрира тъжната реалистична картина на българското общество посредством историите на няколко двойки патрулиращи служители на реда ". " Друго впечатляващо заглавие в нея е лентата на италианския режисьор Игор Тувери, който е най-хубавият основател на комикси в Европа. „ 5 е съвършеното число “ е негов игрален дебют, с който Тувери взе участие в специфичната селекция на кинофестивала във Венеция. В него вземат участие огромните италиански артисти Тони Сервино и Валерия Голино. Филмът е неповторим като стилистика. Разказва за наемен палач, израснал в Неапол, който гледа на работата си като на елементарна специалност ", разкрива Ралчева и прецизира, че идната година той няма да е в конкурсната стратегия, само че уредниците ще се опитат да го покажат отвън нея. В конкурсната стратегия Русия е била показана с кино лентата „ Върлината “ на младия режисьор Кантемир Балагов, който печели 4-те оценки от премиите „ Белия слон “ на съветските кинокритици и кино специалисти. В нея са били и австрийската драма „ Земята под моите нозе “ на режисьора Мари Кройцер, която е с премия за постановка във второто издание на фестивала „ Златната липа “. 
" Филмът „ Кръвта на Пеликана “ е копродукция на Германия и България с режисьор Катрин Габе - един доста забавен психически трилър с българско присъединяване. В основната роля е една от огромните звезди на немското кино Нина Хос. Действието се развива в България. Участват две прелестни дребни български девойки, които на процедура вършат кино лентата толкоз мощен. Затова ще се опитам другата година да покажем този филм в програмата на „ Златната липа “, разкрива още Ралчева. Останалите ленти в конкурсната стратегия са естонският „ Истина и закон “, френският „ Изгубен “, швейцарският „ Ал Шафак -когато Раят е разграничен “, датският „ Преди заледяване “. 
" В програмата тази година имаше няколко изключителни кино лентата на огромни режисьори, същински кинолегенди, заради което нямаше по какъв начин да бъдат в конкурсната стратегия. Единият е филмът „ Офицер и разузнавач “ на Роман Полански - същинска перла в тазгодишното издание на „ Златната липа “. Всички знаем за аферата с незаслужено обвинявания офицер Алфред Драйфус, само че методът, по който Полански сервира описа си, е впечатляващ ", прецизира създателката на " Златната липа ". Сред филмите, които е трябвало да бъдат показани, са „ Човекът, който умъртви Дон Кихот “ - последния шедьовър на Тери Гилиъм с Джонатан Прайс в основната роля. С кинохита от Англия „ Джуди “ на Рупърт Гулд е трябвало да бъде открит фестивалът през 2020-а - биографичен филм за огромната американска актриса и певица Джуди Гарланд, а за ролята си в него Рене Зелуегър завоюва Оскар тази година. 
В осмото издание на фестивала е трябвало да се покажат 45 кино лентата от 18 европейски страни. Сред тях има впечатляваща българска секция от филми - документални и игрални. 
" Освен „ В кръг “ на Стефан Командарев, фестивалът щеше да покаже новата лента на надарената режисьорка Светла Цоцоркова „ Сестра “, който занапред излиза и щеше да види бял свят по време на форума. В програмата ни беше и нашумелият „ Доза Щастие “ на Яна Титова - една мощна история за млада жена, която съумява да превъзмогне дългогодишна наркотична взаимозависимост, „ Писмо до Антарктида “ на Станислав Дончев - с талантливата  Ирмена Чичикова в основната роля ", споделя Ралчева.
„ Жертва на пешки “ на Асен Владимиров, „ Тайният живот на Вера “ на Томислав Христов - копродукция с Дания и Финландия са част от документалните заглавия. Сред тях е бил и „ Какъв цвят има този свят “ на Ралица Димитрова и оператора Пламен Герасимов. " Филм за малко известната у нас поетеса Данила Стоянова, която умира на 23 години, само че нейните стихосбирки са преиздавани у нас, в Съединени американски щати и стоят на особено място в холандския град Лайден, дружно със стиховете на други огромни поети. Ще се постарая да покажем този филм и следващата година ", прецизира създателката на " Златната липа ". „ Калин и тима на пандиза “ на Петко Гюлчев, две ленти на изключителната продуцентка на „ Агитпроп “ Мартичка Божилова и „ Най-сладкото “ са част от документалната селекция, която е трябвало да види публиката на фестивала. " Съжалявам, че цялата тази селекция няма да може да се види в този момент, само че имам вяра, че някои от заглавията, изключително тези, които са създадени през 2019-а, ще намерят място и в програмата на фестивала през 2021 година ", прецизира тя. 
Магдалена Ралчева се надява журито, което щеше да прави оценка филмите от конкурсната стратегия да остане същото, в случай че на някой от членовете не му се появи значим ангажимент, тъй като до идната година има доста време.
" Председател на журито, който доста бих желала да остане и следващата година, е огромният български оператор и режисьор Емил Христов, снимал майсторски едни от най-хубавите  български ленти. В петчленното жури за първи път имаме италиано-американска режисьорка, която се демонстрира и като надарен оператор - Мо Скарпели. Последният ѝ филм е получил номинация за премията „ Кристална мечка “. Друг член на журито е съветската актриса Елена Морозова, чиято кариера стартира от 8-годишна възраст и до през днешния ден се снима извънредно интензивно в киното и в телевизионни сериали. Димитрий Цинцадзе е грузински режисьор, който има 13 кино лентата до момента, а от 1996 година живее и работи в Берлин. Френският кинорежисьор Антоан Реймбо е петият член на журито ", споделя тя и пожелава на всички да сме здрави и " да преодолеем час по-скоро трудността, пред което се е изправило цялото човечество. Вярвам, че това ще се случи. Вярвам, че фестивалът е жив и ще продължи да усилва своите фенове по този начин, както го е правил и до момента през годините. Защото липите ще не престават да цъфтят и киното ще продължи да дава своите вдъхновяващи плодове ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР