Заради глобалното затопляне се е задържало експлозивно количество енергия в

...
Заради глобалното затопляне се е задържало експлозивно количество енергия в
Коментари Харесай

Енергия, равняваща се на 25 млрд. атомни бомби, се е задържала на Земята заради глобалното затопляне

Заради световното стопляне се е задържало избухливо количество сила в атмосферата на Земята през последния половин век - еквивалент на към 25 милиарда атомни бомби . Това сочат данните от на ново изследване.

В публикацията, оповестена в списанието Earth System Science Data, интернационална група откриватели пресметнали, че сред 1971 година и 2020 година към 380 зетаджаула (Цифрата 380 с 21 нули след нея- бел.ред.)- т.е. 380 000 000 000 000 000 000 000 джаула - сила е била задържана от световното стопляне.

Такова огромно число е мъчно да се сложи в подтекст. Но двама откриватели, които не са взели участие в изследването, са го разгледали в вероятност и са сравнили силата с тази, освободена при нуклеарен гърмеж . Въпреки това съпоставяне е мъчно да си представим сходно количество сила по какъв начин би изглеждало.

Energy of '25 billion atomic bombs' trapped on Earth in just 50 years, all because of global warming | ⁦⁩
— Herb Simmens (@Herbsimmens)
В публикация за The Conversation, Андрю Кинг, академик по климата в Университета на Мелбърн в Австралия, и Стивън Шерууд, академик по климата в Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, пресметна, че 380 зетаджаула са еквивалентни на към 25 милиарда пъти силата, освободена по време на детонацията на Little Boy (В превод от британски -„ Малко момче “), атомната бомба, хвърлена над Хирошима , Япония, на 6 август 1945 година

Още по-умопомрачително е, че силата, погълната от планетата през този интервал от време, евентуално се равнява на единствено към 60% от общите излъчвания на парниковите газове, тъй че действителният брой е даже по-висок, пишат Кинг и Шерууд.

„ Но такова огромно количество сила е озадачаващо, тъй като въз основа на това количество топлота, уловено в атмосферата, междинната световна температура би трябвало да се е повишила с десетки градуси съпоставена с прединдустриалните времена, а не с 1,2 градуса по Целзий, които следим сега “, съгласно двамата учени. Въпросът е къде е изчезнала цялата тази спомагателна сила?

Според изследването океаните са погълнали към 89% от силата (338,2 зетаджаула), сушата е погълнала 6% (22,8 зетаджаула), 4% (15,2 зетаджаула) са разтопили елементи от криосферата – частта от климатичната система на Земята, която включва сняг, морски лед, сладководен лед, айсберги, ледници и ледени шапки и ледени покривки - и единствено 1% (3,8 зетаджаула) е останал в атмосферата.

45 years ago Exxon finished a climate study predicting current CO2 levels to +/- 2 ppm.
The hid it and paid a PR firm to lie and confuse the issue.
The oceans have absorbed 90% of heat in last 40 years. The scam is they aren't telling you how bad it is.
— Larry79115 (@larry79115)
По-голямата част от топлината, погълната от моретата, се улавя в горната им част, на 1 километър дълбочина. Това е икономисало на човечеството главната част от промените на климата до момента, само че също по този начин е предизвикало голямо повишение на температурите на морската повърхнина, което е ускорило полярното размразяване, увредило е морските екосистеми, нараснало е силата на тропическите стихии и е почнало да нарушава океанските течения.

Океаните обаче няма да могат да пазят нашата планета вечно, пишат Кинг и Шерууд, тъй че би трябвало да стартираме бързо да понижаваме излъчванията на парникови газове посредством декарбонизиране на световната стопанска система, с цел да подсигуряваме нашето бъдещо оцеляване. „ Ние сме в конкуренция и залозите са допустимо най-високи, а точно обезпечаване на приспособен за живеене климат за нашите деца и за природата “, пишат те.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР