Заради енергийната криза и високите цени работодатели и синдикати поискаха

...
Заради енергийната криза и високите цени работодатели и синдикати поискаха
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати искат среща с новите управляващи и спешни мерки заради енергийната криза

Заради енергийната рецесия и високите цени работодатели и синдикати желаеха незабавна среща с новите ръководещи. Те излязоха с съответни оферти. Исканията им в огромната си част се припокриват - като това да се подсигурява сигурността на доставките на природен газ и то на допустимо най-ниски цени, съобщи Нова тв.

Синдикатите упорстват и за още една актуализация на бюджета, с цел да се усили минималната работна заплата на 800 лева От бизнеса упорстват да получат увещание, че ще се извършва програмата за обезщетения за високите цени на тока и предизвестиха, че има заплаха да се стигне до съкращения на служащи.

Въпреки че се чака служебното държавно управление да работи единствено два месеца, енергийната рецесия го натоварва с огромни упования и от бизнеса, и от синдикатите, които заговориха в един глас.

„ Трябват незабавни, бързи и верни решения, в посока обезпечаване на задоволително количества газ за бизнеса и жителите и то на налична цена”, съобщи Добрин Иванов от АИКБ.

„ Трябва да се вземат бързи решения за високите енергийни цени и да се подсигурява нужното количество газ”, сподели Виолета Иванова от КНСБ.

Ако този проблем не бъде позволен, бизнесът предвижда ново повишение на цените на продуктите от сектора, който е директно обиден, другояче може да се наложи понижаване на разноските. „ Това значи редуциране на личен състав, както и понижаване на хонорари и бонуси”, разяснява Иванов.

В същото време, поради високите цени, синдикатите упорстват за увеличение на заплатите с втора актуализация на бюджета.

„ 800 лева минимална работна заплата от октомври и освен това увеличение на заплатите в бюджетния бранш приблизително с 20%”, уточни Иванова.

И желаят разширение на обсега на енергийните помощи. „ Както и увеличение на размера на тяхната помощ, с цел да бъдат посрещнати умерено зимните месеци”, добави тя.

Икономистът Аркади Шарков счита, че ваучерите също са вид. „ Финансиране в избран тип потребности - дали ще е за ток, дали ще е за медикаменти или някакъв различен вид стока”, означи той.

Експертите са безапелационни – ще се стигне и до потребност от икономии. „ Евентуално ще се подава по-хладка вода - това е което може да се случи. Искаме или не електротранспортът може би ще бъде по-рядко”, уточни Шарков.

„ Явно е извънредно време да се замислим и за икономии в едно домакинство. Тук служебното държавното управление също има опция да даде насоки за оптимизации”, разяснява Лидия Шулева - някогашен министър на обществената политика.

Синдикати и работодатели чакат отговор на поканата към държавното управление за среща по незабавните въпроси.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР